Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.01.2022 09:30

Vládou schválená stavebná legislatíva nebolo správne rozhodnutie


Združenie miest a obcí Slovenska.


Združenie miest a obcí Slovenska ako prvé združenie samospráv poukázalo na nedostatky pôvodného návrhu stavebnej legislatívy. Reagovalo zodpovedne a očakávalo seriózny prístup zo strany vlády. Preto jej rozhodnutie nepovažuje za správne.


Združenie miest a obcí Slovenska najskôr prezentovalo zásadné postoje k návrhom stavebnej legislatívy z dielne vicepremiéra Štefana Holého. Následne zrealizovalo reprezentatívny prieskum. Podľa neho zoradilo rebríček problémov, ktoré trápia mestá a obce v súvislosti so stavebnou legislatívou. Tiež bolo maximálne aktívne a vecné v pripomienkovaní vládnej legislatívy, čo prezentovalo na rokovaniach vrátane tripartity. „Následne sme v pracovnom tíme vytvorili našu rýchlu novelu stavebného zákona, ktorú sme predstavili médiám a postupne aj sociálnym partnerom. Aktuálne ešte rokujeme so zástupcami relevantných politických strán a snažíme sa získa podporu pre riešenie, ktoré sa javí ako najvhodnejšie a najschodnejšie,“ hovorí Martin Chren, starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov a šéf expertného tímu ZMOS pre stavebnú legislatívu.

Združenie miest a obcí Slovenska naďalej trvá na svojich zásadných a principiálnych výhradách a je presvedčené, že stavebná legislatíva potrebuje také parametre, ktoré pomôžu samosprávam, ich obyvateľov a rovnako aj investorom. Preto očakávame, že vláda SR nebude pokračovať v legislatívnom procese a do parlamentu nepredloží na schválenie to znenie, ktoré bolo dnes predmetom jej rokovania. Podľa nášho názoru jej tento prístup hazard s legislatívnymi pravidlami, postojmi odbornej verejnosti, skúsenosťami z aplikačnej praxe a nedôverou stavebného priemyslu. Nič z toho Slovensko nepotrebuje.

Združenie miest a obcí Slovenska preto naďalej pripomína, že je pripravené operatívne rokovať tak so zástupcami relevantných politických strán, ako aj s predstaviteľmi vládnej koalície o svojom návrhu, rýchlej novele platného zákona, ktorá je na túto dobu najideálnejším riešením problémov a zároveň vytvorí podmienky na také spracovanie novej stavebnej legislatívy, ktorá bude všeobecne akceptovateľná, lebo bude dôveryhodná.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2021
ZMOS oceňuje snahu riešiť reklamný smog, ale v novele vidí konkrétne riziká
Združenie miest a obcí Slovenska oceňuje snahu skupiny poslancov vyriešiť formou novely stavebného zákona reklamný smog. V legislatívnom návrhu však vidí konkrétne riziká, ktoré je potrebné odstrániť.
viac
19.04.2021
ZMOS skúma problematiku stavebnej agendy
Združenie miest a obcí Slovenska dnes začalo reprezentatívny prieskum zameraný na problematiku stavebnej agendy v samosprávach, ktorá je vo výraznej miere formovaná stavebným zákonom.
viac
22.07.2021
ZMOS uplatnil 170 pripomienok k stavebnej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 170 pripomienok k návrhu stavebnej legislatívy, ktorý bol nanovo zaradený na medzirezortného pripomienkového konania.
viac
28.04.2022
ZMOS požiada prezidentku, aby schválenú novú stavebnú legislatívu nepodpísala
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby parlamentom schválenú novú stavebnú legislatívu nepodpísala. Jej znenie je totiž podľa združenia v prospech developerov. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %