Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.02.2020 09:30

Vo Fiľakove odovzdali do užívania druhú zrekonštruovanú škôlku


Snímka zdroj: (msú).


Deti z materskej školy na Daxnerovej ulici vo Fiľakove majú dôvod na radosť. Vo štvrtok 20. februára im odovzdali do užívania zrekonštruovanú budovu škôlky.


Budova materskej školy bola postavená v roku 1990 a odvtedy do nej nebolo podstatnejšie investované. Zmenilo sa to až počas minulého volebného obdobia, kedy sa samospráva rozhodla pre jej postupnú rekonštrukciu.

„Jej prvá fáza prebehla v roku 2016, kedy sme do nej zainvestovali prvých 58-tisíc eur. Z nich sa nám podarilo vybudovať novú triedu, spolu s potrebným sociálnym zázemím a zariadením, vďaka čomu sa kapacita škôlky rozšírila o 20 detí,“ priblížil primátor mesta Attila Agócs. Nasledovala druhá fáza projektu, v rámci ktorej mesto z vlastných prostriedkov postupne vymieňalo okná a dvere. „Budova bola energeticky nehospodárna. Preto sme popri vymieňaní okien pracovali na projekte na zníženie jej energetickej náročnosti, ktorý sme podali na ministerstvo životného prostredia. Ministerstvo nám projekt schválilo a získali sme tak 140-tisíc eur na tretiu fázu projektu,“ objasnil primátor.

Na čele ministerstva v tom čase stál László Sólymos, ktorý sa zúčastnil aj slávnostného odovzdania budovy do užívania. „Som veľmi rád, že deti budú chodiť do lepšej škôlky a budú mať krajšie prostredie, ale získa na tom aj naša príroda, nakoľko je takto budova energeticky oveľa menej náročná. Do tretice na tom získa aj mesto, keďže ušetrí na mesačných nákladoch za vykurovanie a ušetrené prostriedky bude môcť investovať inde,“ povedal Sólymos.

Výmena zvyšných okien a dverí na oboch blokoch budovy, zateplenie ich fasády, zateplenie strechy na jednej z budov, vybudovanie spevnených plôch a nový bleskozvod stáli spolu vyše 276-tisíc eur. Z nich spomínaných 140-tisíc eur mesto získalo z ministerstva, približne 64-tisíc eur prispelo z vlastného rozpočtu a zvyšných viac ako 72-tisíc eur získalo z dotácie Úradu vlády SR schválenej v rámci výjazdových rokovaní vlády v regióne.

„V dnešný deň máme obrovskú radosť – učitelia, rodičia i deti. Obdobie, počas ktorého sme museli byť v náhradných priestoroch bolo náročné, avšak stálo to za to. Chcem poďakovať organizácii VPS za pomoc pri sťahovaní a riaditeľom všetkých základných škôl, ktorí nám poskytli náhradné priestory a celý proces nám uľahčili. Samozrejme, veľká vďaka patrí samospráve a ministerstvu za podporu a rodičom za trpezlivosť,“ dodala na záver riaditeľka materskej školy Danica Vargová.

Autor: (Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ, MSÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
19.06.2020
Budovu radnice v Zlatých Moravciach čaká rekonštrukcia
Mesto Zlaté Moravce začína s rekonštrukciou budovy mestského úradu. Počas rekonštrukčných prác presťahujú jednotlivé oddelenia úradu na päť rôznych pracovísk v meste, fungovať však budú v riadnom režime.
viac
05.08.2020
Mesto Trebišov začalo v júli s rekonštrukciou starej „KaSS“
Vďaka získanej účelovej dotácii vlády SR z roku 2019 vo výške 200 000 € sa v júli rozbehla rekonštrukcia spoločensky aj historicky významnej budovy v centre mesta, ktorú Trebišovčania a aj mnohí návštevníci poznajú ako „KaSS-ka“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %