Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.11.2019 12:10

Vodári upravili záchyt na vodnom zdroji Zadná voda


Záchyt na vodnom zdroji po úprave. Snímka Tomáš Bosík.


Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš využíva 57 vodných zdrojov. Z nich sú dva významné v Demänovskej Doline.


Vodárenské spoločnosti využívajú vysokohorské toky ako vodné zdroje, pretože v nich nie je takmer žiadne znečistenie okrem prírodných súčastí akými sú, napríklad ihličie, či naplavená pôda a kôra stromov. Takúto vodu preto netreba upravovať chemickým spôsobom.

V Demänovskej Doline sú dva takéto významné vodné zdroje, ktoré využíva Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš (LVS). „Ide o zdroje Zadná voda a Vyvieranie. V súčasnosti sme dokončili stavbu na záchyte zdroja Zadná voda, ktorá má vyriešiť prevádzkové problémy vyskytujúce sa na pôvodnom záchyte,“ informoval Ing. Matej Géci, generálny riaditeľ LVS.

„Starý objekt bolo potrebné upraviť z dôvodu, aby bola zabezpečená potrebná hĺbka pre odber takzvanej surovej vody do úpravne vody v Jasnej. Zároveň sa úpravou zvýšila ochrana objektu pred povodňami,“ ozrejmil Ing. Tomáš Benikovský, výrobný riaditeľ LVS.

Pripomenul, že mnohí si ešte pamätajú, napríklad na veľké povodne v Liptovskom regióne koncom apríla a začiatkom mája v roku 2017. Vtedy sa prejavila zvýšená hladina riečky Demänovky aj na vodnom zdroji Zadná voda, záchyt zanieslo naplaveninami dreva, konárov a nánosom štrku a piesku, cez ktorý už voda nebola schopná dostať sa do potrubia vedúceho do úpravne pitnej vody. „Upravením záchytu chceme predchádzať aj takýmto situáciám,“ dodal výrobný riaditeľ.

LVS už vlani zintenzifikovala úpravňu vody pre zdroj Zadná voda, ktorá bola na aktuálne pomery technologicky zastaraná, a tak predstavovala slabší článok na ceste vody zo zdroja Zadná voda k spotrebiteľom. „V úpravni sme nainštalovali modernú technológiu aj s novými filtrami, ktoré dokážu oveľa lepšie reagovať na situáciu, ktorá môže vzniknúť na zdroji vody,“ dodal T. Benikovský.

Aj takýmito spôsobmi, ako za posledné obdobie na vodnom zdroji Zadná voda, liptovskomikulášski vodári zvyšujú bezpečnosť zásobovania obyvateľstva pitnou vodou a tiež reagujú na zvyšujúci sa počet turistov v Demänovskej Doline.

Autor: (ts-Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Mgr. Eva Petranová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2017
Príbeh vody - nový náučný chodník na Liptove
Liptáci sprístupnili nový náučný chodník v Demänovskej doline s názvom Príbeh vody, v dĺžke zhruba 4 kilometre. Začína na vstupe do tunajšej doliny a prechádzka pozdĺž riečky Demänovka, jeho nosná časť prechádzka cez Demänovskú ľadovú a Demänovskú jaskyňou slobody.
viac
22.02.2018
Voda nemusí byť samozrejmosťou na veky
Svetový deň vody oslávia žiaci aj kreslením a maľovaním nenahraditeľnej tekutiny.Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš sa aj v rámci tohtoročného Svetového dňa vody opäť zameria aj na žiakov a študentov.
viac
13.04.2018
Ďalšia etapa rekonštrukcie Dovalovskej cesty sa začne už onedlho
Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš v spolupráci so Správou ciest ŽSK počas jarných mesiacov pristúpi k ďalšej etape rekonštrukcie cesty na Ul. Čs. armády v Liptovskom Hrádku, ktorá spája miestnu časť Dovalovo s mestom.
viac
20.05.2020
BSK žiada vyradiť trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov zo zoznamu projektov PCI
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) žiada o vyradenie projektu ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP) s trasovaním cez Chránenú vodohospodársku oblasť Žitný ostrov zo zoznamu kandidátskych projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti ropnej infraštruktúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %