Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.01.2017 07:00

Voľby do VÚC by mali byť pri dvojkolovom hlasovaní najneskôr 4. novembra


Kraje a mestá.


Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali byť najneskôr v sobotu 4. novembra. Ak by sa však zmenil zákon a zrušilo by sa druhé kolo volieb, bol by možný aj neskorší novembrový sobotný termín. Noví predsedovia krajov a krajskí poslanci musia byť známi do 23. novembra.


Vyplýva to z volebného zákona a výpočtov, ktoré TASR robila na základe neho. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR, aký zvolí, je na ňom. Vyhlásiť ho musí najneskôr 110 dní predo dňom konania volieb.      

Podľa zákona sa voľby konajú v posledných 14 dňoch volebného obdobia. Naposledy bolo hlasovanie v roku 2013. Prvé kolo sa konalo 9. novembra a druhé 23. novembra 2013. Práve do 23. novembra teda majú byť zvolení noví predsedovia krajov a krajskí poslanci.      

Ak by zostala zachovaná dvojkolová voľba predsedov krajov, posledný termín na prvé kolo by bol 4. november, aby zostal čas aj na druhé kolo. Pokiaľ by prešiel koaličný návrh na zrušenie druhého kola, voľby by sa zrejme mohli konať najneskôr v sobotu 18. novembra.      

Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov má obyvateľ kraja. Tým je občan SR a cudzinec, ktorý má trvalý pobyt v obci daného kraja alebo ak má trvalý pobyt vo vojenskom obvode, ktorý patrí na účely volieb do orgánov samosprávneho kraja do jeho územia.      

Obyvateľ samosprávneho kraja môže vo voľbách aj kandidovať za krajského poslanca aj za predsedu kraja. Za krajského poslanca môže byť podľa zákona zvolený ten, ktorý má trvalý pobyt v obci alebo vo vojenskom obvode, ktoré patria do územia volebného obvodu, v ktorom kandiduje. V deň volieb musí mať najmenej 18 rokov. Za predsedu kraja môže byť zvolený obyvateľ samosprávneho kraja, ktorý má aspoň 25 rokov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2016
Zoberme to jedným metrom
O rok nás čakajú ďalšie voľby do orgánov samosprávnych krajov. Poslanci Národnej rady SR majú k tejto téme na rokovacích stoloch novely príslušných zákonov. Aj preto sa medzi politikmi opäť začína diskutovať o postavení vyšších územných celkov, záujme voličov o voľby krajských poslancov a županov.
viac
18.01.2017
Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.
viac
30.03.2017
Milan Belica potvrdil svoju kandidatúru na post predsedu NSK
Súčasný predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica potvrdil, že sa bude v tohtoročných voľbách do vyšších územných celkov opätovne uchádzať o svoju funkciu.
viac
12.07.2017
Voľby do VÚC by mali stáť vyše 10 miliónov eur
Novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali stáť viac ako 10 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia krajských volieb, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %