Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.03.2020 02:25

Vplyvom klimatických zmien sa na Slovensku očakáva ústup smrekov


Mladý smrekový les. Snímka zdroj: (biomonitoring.sk).


Na Slovensku sa vplyvom klimatických zmien očakáva ústup smrekových porastov a prirodzených vysokohorských smrečín. Informujú o tom vedci z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV).


Vedci očakávajú ústup prirodzených vysokohorských smrečín v Národných prírodných rezerváciách Zadná Poľana, Babia hora, Fabova hoľa a tiež porastov v Tatrách a Nízkych Tatrách, v Malej a Veľkej Fatre. Hlavným faktorom, ktorý podmieňuje existenciu smrečín v týchto oblastiach, je podľa vedcov horská klíma.

Negatívne vplyvy a dopady klimatickej zmeny v slovenských lesoch do určitej miery vyrovnáva prevaha listnatých drevín. Vedci hovoria, že ich zastúpenie sa zvyšuje na úkor ihličnatých drevín. Smrek je podľa vedcov najviac ohrozený škodlivými činiteľmi, ako sú podkôrny a drevokazný hmyz, vietor či sucho.

Vedci vysvetľujú, že z hľadiska zmierňovania dopadov klimatických zmien na lesy je dobré vytváranie viacpodlažných porastov s rôznym vekom a pestrým zložením drevín. „Na mnohých miestach sú na dosiahnutie tohto cieľa jemnými obnovnými postupmi veľmi dobré biologické podmienky, inde je potrebné vynaložiť značné úsilie na získanie väčšej rozmanitosti v štruktúre lesa a na dosiahnutie vyššej stability lesa voči pôsobeniu nepriaznivých činiteľov,” hovoria vedci zo SAV.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody v riekach
Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody, ktorá prúdi v riekach. Vplyvom klimatických zmien dochádza aj k zmenám zrážok, ich rozdelenia, výparu a odtokových pomerov v povodí. Uviedol to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).
viac
08.06.2020
Projekt Game On! má zvýšiť povedomie mladých o klimatickej zmene
Zvýšenie povedomia mladých ľudí o klimatickej zmene a ich motivovanie k zmene životného štýlu je cieľom projektu "Game on! - V hre je naša budúcnosť. Zastavme zmenu klímy!".
viac
06.07.2021
Mesto Šaľa pripravilo projekty na zmiernenie klimatickej zmeny
Samospráva vypracovala projekt zameraný na znižovanie emisií oxidu uhličitého a prispôsobenie sa zmene klímy, ktorého nosnými časťami budú investície do lesoparku a zateplenia objektov telocvične a družiny na Základnej škole Ľ. Štúra v Šali.
viac
23.08.2022
Mestá sú zmenou klímy ohrozené najviac,väčšina už bojuje s následkami
Viac ako 70 percent miest už teraz bojuje s jej nebezpečnými následkami. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy Daniela Piršelová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %