Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
22.02.2022 02:25

Vrcholí druhá etapa obnovy kaštieľa v Žarnovici


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Žarnovica investovalo do obnovy tamojšieho kaštieľa, vypínajúceho sa nad mestom, už asi 780 000 eur. Aktuálne sa končí druhá etapa rekonštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky.


Už sa zrealizovala úprava okolia, napojenie na inžinierske siete a pracuje sa i na stavbe schodiska v interiéri.

„Ešte predtým sme museli asanovať priestor okolo oporného múru kaštieľa, keďže krátko po začiatku rekonštrukcie došlo k jeho deštrukcii,“ uviedol primátor mesta Kamil Danko. Zaujímavosťou novostavby podľa neho je, že objekt bude využívať povrchovú vodu, ktorá sa bude odvádzať do vstavaných retenčných nádrží.

Na dokončenie interiéru a jeho vybavenie by potrebovala ešte ďalších asi 600 000 eur. Danko predpokladá, že ak sa podarí uspieť vo výzvach vyhlásených v tomto roku, do záverečnej etapy by sa mohli pustiť o rok.

Mesto počíta, že na prízemí kaštieľa by mala byť zriadená knižnica s kaviarňou s výhľadom na mesto a tiež turistické informačné centrum. Na poschodí by mali vzniknúť reprezentačné priestory mesta a nad nimi bude zriadená stála expozícia a galéria, ktorá bude slúžiť na krátkodobé výstavy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
10.02.2021
Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje Zimnou záhradou a Galériou
Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tento týždeň sa začínajú práce na obnove tzv. Zimnej záhrady, opravou prejde aj budova Galérie.
viac
18.01.2022
Čunovský kaštieľ sa premení na unikátne ekocentrum
Kaštieľ v Čunove (okr. Bratislava 5) sa vďaka podpore 4,4 milióna eur z eurofondov zmení na moderné ekocentrum konkurujúce podobným projektom v zahraničí. Kompletnou rekonštrukciou prejde nielen historická budova z 18. storočia, ale aj priľahlý areál.
viac
11.08.2023
Na kaštieľ treba ešte 1,24 mil. eur, pomôcť môžu len externé zdroje
Dokončenie kaštieľa v Žarnovici závisí od získania grantov či dotácií z externých zdrojov. Do jeho obnovy sa doteraz investovalo už približne 800 000 eur, no na jeho dokončenie treba ešte asi 1,24 milióna eur. Uviedla to primátorka mesta Alena Kazimírová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %