Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.09.2018 10:35

VÚC očami komunálu


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska dnes spúšťa prieskum zameraný na vnímanie vyšších územných celkov primátormi miest a starostami obcí.


Cieľom prieskumu je poznanie postojov predstaviteľov miestnej územnej samosprávy k činnosti krajskej samosprávy, a tiež vnímanie spolupráce a hodnotenie kooperácie medzi oboma úrovňami samosprávy.

V prieskume sa okrem iného sústredíme na to, ako často komunikujú mestá a obce s krajskou samosprávou, v ktorých konkrétnych oblastiach s ňou spolupracujú a akým spôsobom navzájom komunikujú. Sústredíme sa hodnotenie informovanosti o činnosti krajskej samosprávy vo vzťahu k jednotlivým regiónom. Respondentov sa budeme pýtať aj na to, ktoré súčasné kompetencie VÚC by podľa nich bolo vhodné presunúť na mestá a ktoré kompetencie v pôsobnosti krajskej samosprávy by, naopak, bolo potrebné viac posilniť získaním nových právomocí pre VÚC. Ďalšou z oblastí prieskumu bude poznanie postojov zástupcov miest a obcí k tomu, do akej miery ovplyvňuje činnosť krajských samospráv miestny regionálny rozvoj.

Prieskum bude realizovaný od 10. septembra do 14. októbra 2018 na reprezentatívnej vzorke miest a obci, ktorá reaguje na takmer 4 ročné skúsenosti starostov a primátorov s činnosťou vyšších územných celkov, v ktorých novembrovými regionálnymi voľbami prišlo k zmenám v rámci volených orgánov. Tak akceptujeme fakt dlhoročných skúseností primátorov a starostov, ako aj možnosť ich porovnania prístupu vtedajšej a novej politickej reprezentácie na úrovni vyšších územných celkov. Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

 

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2016
ZMOS má kanceláriu prvého kontaktu
Kancelária prvého kontaktu je v prevádzke počas pracovných dní formou telefonickej ústredne, cez ktorú sa zabezpečuje telefonická operatíva s jednotlivými zamestnancami.
viac
07.10.2018
Školenie k zmenám vo verejnom obstarávaní je informačnou výhodou
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s prípravou samospráv na zmeny v Zákone o verejnom obstarávaní pripravuje seminár, ktorý bude teoretickým vstupom obohateným o konkrétne príklady a ktoré bude vedené priamo odborníkmi, ktorí sa na tvorbe novely priamo podieľali.
viac
23.07.2019
Samosprávy potrebujú inventúru kompetencií
Združenie miest a obcí Slovenska iba pred nedávnom zrealizovalo prieskum zameraný na kompetenčnú výbavu miestnej územnej samosprávy. Z prieskumu okrem iného vyplýva výrazná potreba inventúry kľúčových originálnych kompetencií miest a obcí.
viac
15.05.2021
ZMOS vyjadruje úprimnú sústrasť rodine Milana Ftáčnika
Združenie miest a obcí Slovenska so zármutkom prijalo informáciu o úmrtí Milana Ftáčnika.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %