Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.08.2019 05:55

Vykurovací systém ZŠ Levočská čaká komplexná rekonštrukcia


Základná škola na Levočskej ulici v Starej Ľubovni. Snímka zdroj: zslevocskasl.edupage.org


Základnú školu na Levočskej ulici v Starej Ľubovni čaká významná rekonštrukcia, predmetom ktorej je zmena spôsobu vykurovania jej hlavnej budovy i školskej jedálne.


Tá bude vďaka ďalšiemu úspešnému projektu samosprávy podporená z európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške viac než 460 000 €.

„Zníženie energetickej náročnosti zdroja tepla ZŠ Levočská využitím aerotermálnej energie“ - tak znie názov projektu, ktorý ešte koncom februára tohto roka predložilo Mesto Stará Ľubovňa Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre ako sprostredkovateľskému orgánu pre Operačný program Kvalita životného prostredia v rámci vyhlásenej 41. výzvy. Predmetom tohto projektu je zmena spôsobu vykurovania budovy ZŠ Levočská a školskej jedálne za účelom zníženia primárnej energetickej náročnosti týchto objektov.

V súčasnosti je predmetná základná škola zásobovaná teplom vyprodukovaným zo sústavy desiatich teplovodných plynových kondenzačným kotlov, pričom školská jedáleň ako samostatný objekt disponuje vlastnou kotolňou s ďalšími tromi teplovodnými plynovými kondenzačnými kotlami. Navrhovanou výstavbou nového zdroja tepla na báze obnoviteľných zdrojov energie, a to štyroch plynových tepelných čerpadiel voda - vzduch pre základnú školu a dvoch tepelných čerpadiel pre školskú jedáleň, sa dosiahne výrazné zvýšenie účinnosti a hospodárnosti prevádzky zdroja tepla. „Predpokladaná ročná úspora zemného plynu predstavuje spolu 12 000 m3. Okrem sociálno-ekonomického prínosu spojeného so zlepšením podmienok výučby i znížením prevádzkových nákladov objektu školy je potrebné vyzdvihnúť aj množstvo pozitív z environmentálneho hľadiska. Výrazne sa zníži aj produkcia CO2 o 22 798 kg ročne, a tiež iných emisií znečisťujúcich látok do ovzdušia. Realizácia tohto projektu teda prinesie aj zlepšenie kvality ovzdušia a životného prostredia v našom meste,“ približuje prínos projektu prednosta Mestského úradu Aleš Solár.

Celkové oprávnené náklady na daný projekt predstavujú sumu 488 465,95 €, pričom výška schváleného nenávratného finančné príspevku je 464 042,65 €. Dĺžka realizácie aktivít projektu bola stanovená na 15 mesiacov, a to v období od júla 2019 do septembra 2020.

Autor: (ts-mesto Stará Ľubovňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2019
Brány zrekonštruovanej pasáže sú oficiálne otvorené
Komplexná rekonštrukcia pasáže predstavovala jednu z najvýznamnejších akcií Mesta Stará Ľubovňa, ktorej realizácia prebiehala počas minulého i tohto roka. Z dôvodu rozsahu a náročnosti jednotlivých prác sa uskutočnila v dvoch etapách.
viac
20.06.2022
Dubnická radnica zrekonštruuje za 353 000 eur školské ihrisko ZŠ s MŠ P. Demitru
V Dubnici nad Váhom začali s rekonštrukciou školského ihriska Základnej školy s materskou školou Pavla Demitru. Škola je poslednou z troch dubnických škôl, na ktorej samospráva realizuje kompletnú rekonštrukciu školského športoviska.
viac
18.10.2022
Na ZŠ Móra Jókaiho pribudlo basketbalové ihrisko i atletická dráha
Mesto Komárno ukončilo kompletnú rekonštrukciu školského dvora Základnej školy Móra Jókaiho. K zrekonštruovanému futbalovému ihrisku pribudlo v piatok 14. októbra basketbalové ihrisko a atletická dráha.
viac
23.01.2023
Mestskú knižnicu čaká komplexná rekonštrukcia za vyše 138 000 eur
Mestskú knižnicu v Revúcej čaká komplexná rekonštrukcia za vyše 138 000 eur. Poslanci mesta na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili spolufinancovanie projektu, ktorý sumou viac ako 80 000 eur podporil aj Fond na podporu umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %