Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.10.2023 09:55

Výstava Andyho Warhola predstavuje jeho intímnu pop-artovú tvorbu


Foto: Galeria SPP


Výstava venovaná dielam a životu Andyho Warhola je prístupná v bratislavskej Galérii SPP.


Verejnosť si tak môže pozrieť časť zbierky diel amerického umelca, úspešného reklamného grafika, ilustrátora, fotografa, filmového tvorcu so slovenskými koreňmi, ktorú galérii zapožičalo Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.         

"Vzhľadom na to, že múzeum je najmenej do konca novembra budúceho roka v komplexnej rekonštrukcii, pokračujeme v našom projekte Warhol Tour, kde sa snažíme predstavovať osobnosť a tvorbu Andyho Warhola aj v iných mestách na Slovensku a v zahraničí," vysvetľuje Martin Cubjak, riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a kurátor výstavy.         

Výstava prezentuje 55 zbierkových predmetov, sú medzi nimi obrazy, fotografie či výstavné tlače. "Obsahom expozície sú diela Andyho Warhola, ktoré ukazujú skôr jeho intímnejšiu pop-artovú tvorbu," približuje galéria.         

Návštevníci majú možnosť vidieť diela v kontexte Warholovej portrétnej tvorby. "Z tejto témy je na výstave zastúpený napríklad vzácny portrét Edwarda Kennedyho z deluxe edície, ktorý Andy posial takmer celý diamantovým prachom, portrét Lillian Carterovej, matky bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera alebo aj jeho vlastné výtvarné prevedenia autoportrétov," dodáva Cubjak.         

Warhol výtvarne modifikoval i diela starých majstrov. Príkladom je séria jeho obrazov Poslednej večere z rokov 1984 až 1986, ktorá je interpretáciou slávneho da Vinciho obrazu. V tejto skupine môžu priaznivci umenia nájsť aj ďalšie obrazy krížov alebo Ježiša Krista. "Tento typ diel ukazuje Warholovu kultovú osobnosť dejín umenia aj z iného pohľadu a poukazuje na jeho silný vnútorný svet, jeho výchovu a aj samotný pôvod," uzatvára kurátor.         

Výstava potrvá do 30. novembra.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
22.08.2017
Známy i neznámy Andy Warhol – človek odnikadiaľ
Pozývame vás na výstavu, ktorej koncepcia spočíva vo vizualizácii myšlienky a témy o pôvode Andyho Warhola (1928 – 1987), kľúčovej postavy amerického pop-artu a jedného z najvplyvnejších umelcov 20. storočia.
viac
27.05.2020
Výstava v Považskej galérii umenia priblíži zlatú éru talianskeho filmu
Zlatú éru talianskeho filmu prostredníctvom filmových plagátov, letákov i fotosiek priblíži výstava "Fellini a sladký život Talianska" inštalovaná v Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline.
viac
24.09.2020
V Mirbachovom paláci otvorili výstavu Snívaj!?
Galéria mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci otvorila v stredu (23. 9.) výstavu Snívaj!?, ktorú tvorí výber diel zo zbierky Art Fondu - Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %