Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.07.2018 02:45

Výstava k 100. výročiu vzniku ČSR porovnáva storočnú Bratislavu s dnešnou


Ilustračná snímka zdroj: Ortvay.eu


Bratislavčania či turisti si môžu od nedele na Hviezdoslavovom námestí porovnať, ako vyzerala Bratislava pred 100 rokmi za prvej republiky a aká je dnes.


Priblíži im to výstava, ktorá vznikla pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky a 25. výročia vyhlásenia Bratislavy za hlavné mesto SR. 

 "Týmito fotografiami si pripomíname 100. rokov vzniku Československa a ukazujeme ľuďom, aké to bolo vtedy a aké teraz," povedal bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, ktorý sa zúčastnil na otvorení výstavy. Na Hviezdoslavovom námestí bude počas júla, potom sa presunie na iné miesto v Bratislave.       

Výstava je zbierkou 14 historických fotografií, ktoré poskytujú pohľad na Bratislavu v čase prvej republiky a dnes. Zachytávajú vybrané architektonické stavby a pamiatky v súdobej podobe a ako ich možno vidieť v Bratislave v súčasnosti.       

Fotografie zabezpečila Bratislavská organizácia cestovného ruchu v spolupráci s autorom fotografií Alanom Hyžom a mestským Múzeom mesta Bratislavy, ktoré poskytlo pôvodné fotografie Bratislavy zo svojich zbierok.

   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2018
Okrúhle výročie vzniku 1.ČSR chce Žiar nad Hronom osláviť i s partnerským mestom
Žiarska samospráva plánuje veľké oslavy 100. výročia vzniku 1. Československej republiky. Poslanci na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili na tento účel 10-tis. eur.
viac
16.05.2018
Na Bratislavskom hrade sú vystavené vzácne dokumenty o vzniku Československa
Česko-slovenskú/Slovensko-českú výstavu na druhom poschodí Bratislavského hradu obohacujú tri významné dokumenty súvisiace so vznikom Československa pred 100 rokmi. Sú to ratifikačné protokoly mierových zmlúv z Versailles, Saint-Germain a Trianonu, ktoré sú uložené v Paríži.
viac
30.12.2018
Košice sa pred sto rokmi stali súčasťou Československa
Druhé najväčšie mesto na Slovensku sa pred sto rokmi – v nedeľu 29. decembra 1918 – začlenilo do novovytvorenej Československej republiky (ČSR).
viac
27.05.2020
Výstava v Považskej galérii umenia priblíži zlatú éru talianskeho filmu
Zlatú éru talianskeho filmu prostredníctvom filmových plagátov, letákov i fotosiek priblíži výstava "Fellini a sladký život Talianska" inštalovaná v Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %