Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.02.2020 12:05

Výstava v múzeu približuje obdobie medzivojnového Československa


Do čias medzivojnovej Československej republiky zavedie návštevníkov Mestského múzea Jelšava v okrese Revúca aktuálna výstava Gemer v období prvej ČSR. Snímka TASR.


Do čias medzivojnovej Československej republiky (ČSR) zavedie návštevníkov Mestského múzea Jelšava v okrese Revúca aktuálna výstava Gemer v období prvej ČSR.


Ako uviedla riaditeľka múzea Tatiana Strelková, ide o pôvodnú výstavu Baníckeho múzea (BM) v Rožňave, ktorá je v Jelšave sprístupnená až do odvolania.       

Základom výstavy sú banery, ktoré prezentujú rôzne oblasti života v Československu v medzivojnovom období, napríklad hospodárstvo či politiku. „Predbežne sme sa dohodli s riaditeľom BM Pavlom Lackaničom, že nám ako sprievodné podujatia zabezpečia aj prednášky, ktoré s touto témou súvisia. Takisto predmety, ktoré sú súčasťou výstavy a patria do archívu BM, nám budú počas týchto prednášok zapožičané a prezentované u nás v Jelšave,“ povedala Strelková.       

Dodala, že prvá z prednášok bola už počas vernisáže a týkala sa československej armády. Výstava však má podľa nej slúžiť aj žiakom miestnej základnej školy v rámci vyučovania predmetu dejepis.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2017
Prvá obeť Alžbety Báthory
Čachtické podzemie opäť otvorí brány pre návštevníkov. Tajomné priestory podzemných chodieb zaplní príbeh "Prvej obete krvavej grófky Alžbety Báthory".
viac
16.05.2018
Aktuálna výstava v múzeu prezentuje históriu regiónu Gemer a hrad Muráň
Históriu regiónu Gemer, viažucu sa konkrétne k hradu Muráň v Revúckom okrese, približuje aktuálna výstava Pod Muráňom v tej doline, umenie s hradom spojené. Do 30. júna je sprístupnená v podkrovných priestoroch Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej.
viac
02.07.2018
Výstava k 100. výročiu vzniku ČSR porovnáva storočnú Bratislavu s dnešnou
Bratislavčania či turisti si môžu od nedele na Hviezdoslavovom námestí porovnať, ako vyzerala Bratislava pred 100 rokmi za prvej republiky a aká je dnes.
viac
04.11.2020
O dotácie na nájomné je možné žiadať do konca novembra
O dotáciu na nájomné je možné požiadať aj za september. Rezort hospodárstva rozširuje obdobie, za ktoré je možné získať dotáciu na nájomné v rámci prvej vlny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %