Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.08.2020 01:25

Výstavbou nájomných bytov zvýšila obec počet obyvateľov o štvrtinu


Snímka zdroj: (maladomasa.sk).


Výstavba nájomných bytov priniesla do obce Malá Domaša v okrese Vranov nad Topľou oživenie.


„Výstavbou obecných nájomných bytov som zvýšil počet obyvateľov približne o 25 percent,” povedal starosta Jaroslav Makatúra s tým, že obec sa tak zároveň i omladila.

„Na posledné dve bytovky spolu s 18 bytmi som mal na zozname 32 uchádzačov,” priblížil situáciu, keď hľadal nájomníkov do nateraz posledných dvoch bytových domov z desiatich, ktoré v obci za posledné roky vyrástli. I keď obec najnovšie bytovky nestavala sama, ich odkúpenie do obecného vlastníctva tento rok umožnila pôžička zo Štátneho fondu rozvoja bývania a tiež dvojnásobná dotácia vo výške približne 176 000 eur, ktorú obec získala od ministerstva dopravy.

Ako Makatúra doplnil, nájomníkmi dvojizbových bytov s rozlohou 56 štvorcových metrov sú mladí ľudia z obce i okolia. Tvrdí, že nemohol uspokojiť všetkých záujemcov o bývanie: „Tlačia na mňa, aby som staval ďalej.”

Oživovanie obce vidí Makatúra aj inde. „Mladí z bytoviek, ktorých rodiny sa rozrástli a už im je dvojizbový byt malý, začínajú skupovať domy, ktoré zostali opustené a púšťajú sa do ich prerábania,” vysvetlil s tým, že starší ľudia z domov zas prejavujú záujem o presťahovanie sa do bytov, kde sa netreba starať o kúrenie, záhradu a pozemok. „Je to taký kolotoč. Začína sa to v dedine oživovať, čo ma veľmi teší,” uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2016
V obci Kriváň začali stavať tretiu nájomnú bytovku
Tretiu nájomnú bytovku začali nedávno stavať v Kriváni v okrese Detva. Najväčšia obec okresu s približne 1700 obyvateľmi už predtým postavila dve nájomné bytovky spolu s vyše 40 bytmi.
viac
07.08.2020
Obec Hubice vďaka dotácii zaobstarala bytovku s 12 nájomnými bytmi
Obec Hubice dostala z Ministerstva dopravy a výstavby SR dotáciu na zaobstaranie nájomných bytov vo výške 225 820 eur, a tak mohla naplniť svoj zámer odkúpenia už postavenej bytovky od súkromného staviteľa.
viac
14.08.2020
Obec Lehnice odovzdá 19 nových nájomných bytov
Obec Lehnice odovzdá už čoskoro 19 nových nájomných bytov ich obyvateľom. V priebehu dvoch desaťročí zaobstarala dovedna už deväť bytových domov pre nájomné bývanie, v nich bolo doteraz 140 bytových jednotiek.
viac
20.08.2020
V Leviči pribudne 48 nových nájomných bytov
V meste Levoča na Ulici Jána Francisciho postavia dva bytové domy, v ktorých sa bude nachádzať 48 nájomných bytov. Uviedla to Lucia Babejová z útvaru hlavného kontrolóra Mestského úradu v Levoči.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %