Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
12.08.2023 02:00

WIFI pre teba


WIFI pre teba - plagát


Obec Beluša nechala vybudovať bezdrôtové internetové pripojenie pre šesť nových lokalít, v ktorých to v obci komunitne žije. Vybrané miesta museli spĺňať technické predpoklady a finančnú dostupnosť.


Obec ukončila tento rok prvý z eurofondových projektov, na ktorý získala podporu 8.550 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Počas projektu Wifi pre teba sa rozšírilo internetové pripojenie do okolia obecného úradu, kultúrneho domu Beluša, zdravotného strediska a futbalového areálu. Nové pripojenie chytíte aj pri Kultúrnom dome v Hloži a v športovom areáli v Hloži. „Internetové pripojenie sa v uplynulých rokoch stalo základným pilierom modernej a aktívnej spoločnosti. Umožňuje nám spojiť sa s blízkymi, pracovať a virtuálne cestovať, učiť sa viac o svete aj o nás samotných,“ vymenúva prínosy dostupného internetového pripojenia prednosta obce Beluša Patrik Štrbák. Verejne dostupné a bezplatné pripojenie bude slúžiť najmä občanom, ktorí sa aktívne podieľajú alebo zúčastňujú verejného diania v obci. Zvolené lokality spája zvýšený pohyb ľudí a organizácia verejného života obce. Okrem domácich ovplyvní dostupné pripojenie aj komfort všetkých hostí. Bezplatné pripojenie má potenciál ochrániť najmä zahraničných turistov od platieb za prečerpané dáta. Pokračuje prednosta Patrik Štrbák: „Po úspešnom pripojení sa užívateľom automaticky zobrazí webová stránka obce, kde by sme v budúcnosti chceli vytvoriť turistického sprievodcu. V dlhšom časovom horizonte plánujeme rozvinúť ďalšie aktivity v oblasti kultúry a turizmu, ktoré by zatraktívnili obec pre obyvateľov aj turistov.“

Nové bezdrôtové pripojenie zabezpečuje šesť vysokovýkonných vysielačov s výkonom antény 450 MBitov. Vysielač dokáže jednorazovo simultánne pripojiť stovky až tisíce užívateľov. Pripojenie dosahuje rovnomerné hodnoty v priestore vďaka funkciám MESH a roaming. Užívateľa pri pohybe obcou pripája plynule vždy na najlepší možný signál, ktorý je proporčne rozdelený medzi všetkých aktívnych používateľov. Pripojenie zamedzuje vyhľadávaniu nevhodného obsahu a použitiu proxy serverov na páchanie internetovej trestnej činnosti. Dané riešenie dosahuje rýchlosť pripojenia až 45/45 Mbit/s, čím prekonalo minimálnu rýchlosť určenú eurofondovou výzvou (30 Mbit/s).

Autor: (ts- OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2017
Poznáte všetky možnosti internetového pripojenia vo vašej obci?
Pravdepodobne aj vám sa už stalo, keď volal obyvateľ vašej obce a chcel vedieť, aké sú v obci možnosti pevného pripojenia k internetu okrem toho operátora, ktorého služby aktuálne používa a nie je s nimi spokojný. Čo s tým?
viac
13.01.2021
V Šali pribudli nové zóny s bezplatným internetom
V Šali pribudli nové wifi zóny, v ktorých môže verejnosť bezplatne využívať vysokorýchlostný internet. Mesto na ich vybudovanie získalo financie z operačného programu Integrovaná infraštruktúra.
viac
05.02.2021
Beluša rozdá respirátory 1200 seniorom
Vzhľadom k odporúčaniam začať používať namiesto rúšok účinnejšie ochranné prostriedky sa obec Beluša rozhodla zvýšiť ochranu najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov pri nevyhnutnom nákupe, či návšteve lekára, a to zabezpečením respirátorov FFP2.
viac
10.04.2021
V Šali pribudli nové wifi zóny s bezplatným internetom
Na verejných priestranstvách v Šali pribudli nové zóny s bezplatným pripojením na internet. Vysokorýchlostný internet môže verejnosť využívať aj na najfrekventovanejších zastávkach počas čakania na autobus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %