Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
05.01.2019 06:55

Z Brezna bude jazdiť historický vlak do Slovenského raja i na Zbojská


Ilustračná snímka, zdroj: Slovakia.travel


Projekt premávky historického vlaku, ktorý bude z Brezna jazdiť do dvoch turistických lokalít, je jedným z aktuálnych zámerov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na tohtoročnú letnú sezónu.


 Avizoval ho predseda BBSK Ján Lunter pri poklepaní základného kameňa rozhľadne na vrchu Horné Lazy pri Brezne. "Motorový vlak, ktorý jazdil ešte za prvej republiky, bude jazdiť z Brezna na Červenú Skalu až do Slovenského raja. Bude sa točiť v rámci víkendu niekoľkokrát Červená Skala – Slovenský raj – Mlynky, a potom večer ľudí zase dovezie do Brezna," načrtol Lunter.       

Ako pre TASR doplnil krajský poslanec Ondrej Lunter, vlak by mal premávať od júna do septembra. "V smere na Zbojská chceme prepojiť zubačku, ktorá už dnes z Tisovca premáva a Zbojská sa stala kľúčovým centrom pre Horehronie, kde chodí veľmi veľa turistov a výhľady sú tam naozaj nádherné," podotkol.       

Horehronie má podľa neho unikátnu pozíciu na hranici troch národných parkov a práve tento vlak prepojí jeho tri oblasti. "Vo vlaku bude i jedálenský vozeň a deťom budú pomáhať tráviť čas animátori," dodal poslanec.       

Pri jazdách chce BBSK využívať niekoľko vlakových súprav. "Spolupracujeme pri tom s klubom historických vlakov. Najstarším bude uvedený prvorepublikový vlak a je to vlastne 'brat' Slovenskej strely, ktorá premávala z Bratislavy do Prahy v 30. rokoch. Ďalšia súprava bude z 50. rokov," konkretizoval O. Lunter, podľa ktorého môže byť vďaka tomu projekt zaujímavý aj pre milovníkov historickej techniky.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2017
Regionálna karta prinesie návštevníkom Slovenského raja výhody
Každý, kto sa ubytuje v niektorom z partnerských ubytovacích zariadení v regióne Slovenského raja aspoň na dve noci, získa od 1. januára 2018 zdarma regionálnu turistickú kartu Slovenský raj & Spiš.
viac
08.06.2020
Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy mešká aj pre koronavírus
Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy v Slovenskom raji mešká, spôsobila to aj situácia okolo nového koronavírusu. Potvrdila to výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) Lenka Vargová Jurková.
viac
10.02.2022
Na Čingove v Slovenskom raji vybudujú autokemping
Na Čingove v Slovenskom raji chcú vďaka dotácii z Košického samosprávneho kraja vybudovať autokemping. Projektová manažérka Gabriela Hajduková uviedla, že práce by sa mali začať v apríli a celkové náklady na jednotlivé aktivity sú na úrovni takmer 87 000 eur. Zámer vítajú aj ochranári.
viac
19.06.2023
Zážitková jazda historickým vlakom naprieč krajom trvá tri dni a dve noci
Po úspešnej vlaňajšej jazde vyrazí historický vlak Expres Za horami, za dolami na ďalšiu cestu naprieč Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) 30. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %