Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.06.2020 11:30

Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši


Vizualizácia obchvatu. Snímka zdroj: (automagazin.sk).


Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.


Jedným z nich je park v miestnej časti Kanaš. Poslanci na ostatnom mestskom zastupiteľstve schválili koncept zelenej infraštruktúry.

„Je to nejaké zmýšľanie a nastavenie mesta, ako má v najbližších rokoch pristupovať k úprave zelene, tvorbe vodozádržných opatrení a rôznym aktivitám, ktoré sa týkajú zelenej infraštruktúry. Výhodou získania týchto financií je to, že sú účelovo viazané na takéto aktivity,” uviedol primátor Veľkého Šariša Viliam Kall.

Mesto zostavilo radu, ktorá bude mať na starosti zelenú infraštruktúru. Otázku verejnej zelene chcú podľa primátora riešiť koncepčne. „Radu tvoria zástupcovia rôznych komunít alebo spoločenstiev, ktoré pôsobia v meste. Vždy budú prizvaní aj odborníci, pretože táto téma nie je o vnútorných pocitoch vedenia mesta a podobne,” povedal Kall.

Prvým z krokov bude výsadba drevín popri päť kilometrov dlhej cyklotrase, ktorú v tomto roku dokončili. „Keďže to chceme robiť vlastnými silami, budeme sadiť troj až štvormetrové stromy. Do jesene by sme to chceli urobiť. Náklady odhadujeme zatiaľ na 15 000 eur,” priblížil primátor.

Ako ďalej povedal, na zelený park, ktorý plánujú vybudovať v miestnej časti Kanaš, majú už vybratého zhotoviteľa. „Myslím si, že do konca roka by mal byť zrealizovaný. Náklady predstavujú približne 45 000 eur. Bude to menší park zameraný na dreviny, ktoré sú z tejto lokality. To znamená, že nebudú tam žiadne cudzorodé dreviny. Budú tam aj detské ihriská, trasa pre chodcov, lavičky a podobne,” vysvetlil Kall.

Veľkú časť financií podľa neho zaberie samotná starostlivosť o dreviny v meste. „Mnohé mestá a obce ju možno zanedbávajú a tak sme si dali prioritu - výsadbu, ale hlavne aj starostlivosť o súčasnú zeleň. V súčasnosti si myslím, že samosprávy nemajú dostatok financií na to, aby sa o svoje dreviny starali,” dodal Kall.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Prešovskí poslanci schválili prijatie úveru vo výške 4 milióny eur
Na dofinancovanie stavieb, ktoré má mesto schválené v pláne investičnej výstavby, prešovskí mestskí poslanci v stredu schválili úver vo výške 4 milióny eur.
viac
07.05.2020
Veľký Šariš plánuje viaceré investičné aktivity
Napriek prijatým úsporným opatreniam v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu mesto Veľký Šariš plánuje v tomto roku viaceré investičné aktivity.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
09.12.2021
Granty z programu Zelené oázy umožnia výsadbu už na jar
Každá zeleň sa počíta, ale stromy sú vraj jej kráľovskou korunou. Neslúžia len na ozdobu. Klimatická kríza ukazuje ich silu a našu vzájomnú previazanosť. Program Zelené oázy preto aj v ďalšom ročníku rozdá granty prednostne na výsadbu stromov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %