Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.09.2022 02:30

Za budovy, o ktoré sa majitelia nestarajú, môžu platiť desaťnásobnú daň


Snímka zdroj: gettyimages


Majitelia objektov na bývanie i na podnikanie na území mesta Trnava, ktorí sa o ne adekvátne nestarajú a nechávajú ich pustnúť, môžu od budúceho roka byť vystavení riziku desaťnásobného zvýšenia poplatku dane z nehnuteľnosti.


Umožní to mestu zmena všeobecne záväzného nariadenia na základe prijatej legislatívy, ktorú poslanci mestského zastupiteľstva prijali na zasadnutí vo štvrtok (22. 9.). Primátor Peter Bročka má však pochybnosti o reálnej vymožiteľnosti prostriedkov.       

V prípade schátraných stavieb na bývanie v Trnave je sadzba desať eur za začatý štvorcový meter a pri stavbách na podnikanie a na zárobkovú činnosť 50 eur za štvorcový meter. Za schátrané sa považujú stavby neudržiavané, nezodpovedajúce základným požiadavkám alebo s poškodeniami ohrozujúcimi život alebo zdravie osôb. Zvýšenú daň však bude môcť mesto vyrubiť až v prípade, že vlastník stavby bol na zámer uplatniť na jeho nehnuteľnosť koeficient najmenej dvakrát vyzvaný. Zvýšenie samosprávam umožnila novela zákona o miestnych daniach. V Trnave podľa primátora sa môže dotknúť niekoľkých desiatok objektov.       

"Vítam snahu štátu takto dať možnosť rozpohybovať schátrané  nehnuteľnosti," komentoval Bročka. Ako uviedol, má však vážnu obavu, že keby sa aj mesto pokúsilo takouto daňou tlačiť na vlastníkov, "s veľkou pravdepodobnosťou by to eskalovalo do vlečúcich sa súdnych sporov, čo by v konečnom dôsledku mohlo znamenať aj ich nevymožiteľnosť". Uzavrel, že v oblasti praxe je trochu skeptický. "Uvidíme, ako k tomu pristúpia iné mestá," dodal.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2017
Výkaz o dani z nehnuteľností od roku 2017 už len elektronicky cez RIS.SAM
Obce podľa Zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad majú povinnosť vždy do 31. marca predložiť údaje o dani z nehnuteľností. Po novom ho vypĺňajú a predkladajú priamo v Rozpočtovom informačnom systéme pre samosprávu (RIS.SAM) v časti výkazy.
viac
27.12.2019
Staré Mesto vnáša do systému prideľovania dotácií jasnejšie pravidlá
Bratislavské Staré Mesto by malo vniesť do systému prideľovania dotácií z rozpočtu mestskej časti transparentné a jasnejšie pravidlá. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili miestni poslanci.
viac
02.07.2020
Primátor P. Bročka nechce dotovať krajské inštitúcie zníženými daňami
Primátor Trnavy Peter Bročka nevidí žiadny dôvod, aby mesto naďalej dotovalo kultúrne i zdravotnícke inštitúcie iných zriaďovateľov formou zníženej dane z nehnuteľnosti.
viac
25.05.2022
Mesto sa bude zaoberať možnosťou zvýšiť daň za chátrajúce objekty
Mesto Dudince v Krupinskom okrese sa bude zaoberať možnosťou využiť legislatívnu úpravu a zvýšiť sadzbu dane pre vlastníkov neudržiavaných stavieb na maximálnu možnú výšku. Uviedol to primátor mesta Dušan Strieborný.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %