Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.11.2019 02:05

Zem z vojenského cintorína poputuje do Ruska


Na Ústrednom vojenskom cintoríne vojakov Červenej armády v Michalovciach sú pochovaní sovietski vojaci, ktorí padli na území Slovenska počas II. svetovej vojny a ich počet je približne 17 000. Zdroj: wikipedia


Na Ústrednom vojenskom cintoríne Červenej armády v Michalovciach v utorok slávnostne odobrali hrsť zeme.


 Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike tu začalo Spomienkovú cestu, počas ktorej budú zem z hrobov sovietskych vojakov padlých počas oslobodenia Slovenska od fašizmu odoberať na ďalších vojenských cintorínoch v krajine. Odobratá zem má skončiť v Rusku. Informovalo o tom ruské veľvyslanectvo na sociálnej sieti.       

Spomienková cesta má podľa zverejnených informácií prechádzať ďalšími ôsmimi mestami, kde sa vojenské cintoríny z druhej svetovej vojny nachádzajú. Poslednou zastávkou je Vojenský memoriálny komplex Slavín, kde zem z hrobu ruského vojaka odoberú 29. novembra. "Odobratú zem uložia do základov Hlavného chrámu Ozbrojených síl Ruskej federácie, ktorý bude postavený vo vojensko-vlasteneckom parku 'Patriot' Moskovskej oblasti pri príležitosti najdôležitejšieho sviatku našich spoločných dejín – 75. výročia Veľkého Víťazstva," uviedlo na sociálnej sieti ruské veľvyslanectvo.       

Ako pre TASR potvrdila Marcela Sabovčíková z michalovského mestského úradu (MsÚ), na slávnostnom akte v Michalovciach sa za ruskú stranu zúčastnil prvý tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku a kultúrny atašé Vladislav Kulikov, mesto reprezentoval zástupca prednostu MsÚ Gabriel Dorič.       

Ďalšími zastávkami Spomienkovej cesty sú cintoríny a pamätníky Červenej armády v Trebišove, Košiciach, Svidníku, Brezne, Zvolene, Žiline, Štúrove a Bratislave.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2018
Pochod k zvonici má verejnosti priblížiť vojnové miesta i udalosti
Turistický pochod k zvonici na bojisku prvej svetovej vojny na vrchu Skory nad obcou Hostovice v Sninskom okrese má za cieľ spopularizovať toto miesto a zároveň verejnosti priblížiť jeho históriu. Pre TASR to uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.
viac
09.11.2018
Na počesť ukončenia prvej svetovej vojny zasadili Strom pokoja
Dnes, dva dni pred oslavami stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny, zasadili v Žiline pamätný Strom pokoja. Bude rásť na symbolickom mieste – na Vojenskom cintoríne na Bôriku, na mieste, kde sú pochovaní vojaci, ktorí padli v boji za mier.
viac
02.11.2019
Petržalský okrášľovací spolok si uctil vojakov prvej svetovej vojny
Pamiatku vojakov prvej svetovej vojny si počas Sviatku všetkých svätých prišli do Vojenského cintorína v Petržalke uctiť členovia Petržalského okrášľovacieho spolku. Ako priblížila jeho predsedníčka Iveta Plšeková, vojenský cintorín vznikol v roku 1916 ako doplnok vojenského lazaretu.
viac
28.08.2021
Na vojenskom cintoríne upravili hroby a zelenú pláň
Cintorín, ktorý sa týči nad Liptovským Mikulášom a je najväčším pohrebiskom príslušníkov 1. československého armádneho zboru nielen na území Slovenska, ale aj celého bývalého Československa, slávnostne posvätili a symbolicky sprístupnili v piatok 27. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %