Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
18.01.2019 05:05

Zemianske Kostoľany chcú vybudovať zberný dvor, reagujú tak i na legislatívu


Ilustračná snímka Zemianske Kostoľany - oficiálne stránky obce


Systém zberu vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu v Zemianskych Kostoľanoch v okrese Prievidza sa má zlepšiť. Miestna samospráva to chce dosiahnuť vybudovaním zberného dvora.


Impulzom pre rozhodnutie vedenia obce zriadiť zberný dvor boli predovšetkým tlak platnej legislatívy v odpadovom hospodárstve, záujem verejnosti a tiež skúsenosti a kladné poznatky z budovania a prevádzky takýchto zariadení v iných obciach okresu, vyplýva ďalej zo zámeru, ktorý predložila obec orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.       

"Navrhovaným riešením obec vytvorí vhodné podmienky pre svojich občanov na separáciu komunálnych odpadov, nielen základných zložiek ako papier, sklo, plasty, kovy, ale i biologicky rozložiteľného odpadu, elektroodpadu, drobného stavebného odpadu a vybraných druhov nebezpečného odpadu," uviedla obec v zámere. Zberný dvor sa podľa nej stane potrebnou súčasťou riešenia odpadového hospodárstva v obci a podporí snahu tamojšieho vedenia zaviesť lepšie, hospodárnejšie a environmentálne prijateľnejšie formy nakladania s komunálnym odpadom.       

Zberný dvor sa má podľa zámeru nachádzať na pozemku s rozlohou 5788 štvorcových metrov, pričom v jeho areáli majú okrem iného byť spevnené plochy, prevádzková budova, skladová plocha, sklad a oceľová hala s garážou. Jeho súčasťou majú byť i váhy, kontajnery či žumpa.       

S výstavbou zberného dvora chce obec začať v marci tohto roka, ukončiť ju o rok neskôr. Celkové náklady na výstavbu odhadla na asi 984.000 eur.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Vďaka recyklačným poplatkom sa môžeme elektroodpadu zbaviť ekologicky
Mnohí z nás využívame novoročné výpredaje na nákup nových spotrebičov a potrebujeme sa zbaviť tých starých. Z dôvodu ochrany životného prostredia sa elektroodpad nesmie vyhadzovať do bežného komunálneho odpadu, ale je potrebné odovzdať ho do zberu.
viac
09.07.2018
OLO v júli predĺžilo otváracie hodiny svojho zberného dvora
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v júli predĺžila otváracie hodiny svojho zberného dvora na Starej Ivanskej ceste 2 v piatok a v sobotu až do 22.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.
viac
19.02.2020
Mesto pripravilo zmeny, ktoré zoptimalizujú zber komunálneho odpadu
Mesto Levice pripravilo zmeny v oblasti zberu objemného a zeleného odpadu. Cieľom zmien je optimalizácia zberu komunálneho odpadu z územia mesta.
viac
28.09.2020
Obyvatelia mesta Prievidza si môžu prevziať kompost
Prievidžania majú v jesennom období možnosť bezplatného odberu kompostu z mestskej kompostárne biologicky rozložiteľných odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %