Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.03.2018 09:44

Žiarčania budú môcť využívať novú cyklotrasu


Ilustračná snímka


Nová cyklotrasa v Žiari nad Hronom bude mať viac ako tri kilometre. Začínať bude na severe mesta a končiť až v priemyselnom parku.


Na vybudovanie cyklotrasy získalo mesto dotáciu vo výške takmer 594-tisíc eur. Cyklistický chodník dlhý 3650 km prepojí celé mesto – začínať bude na Jilemnického ulici na Etape a ústiť v areáli priemyselného parku cez most na Kortine. Hlavnú cyklistickú infraštruktúru bude predstavovať sieť cyklodopravných trás v rámci mesta, ktoré sa budú rozdeľovať na hlavné a doplnkové trasy. Pozdĺž celej cyklotrasy sa umiestni 103 cyklostojanov a dva uzamykateľné prístrešky pre bicykle. Kapacita jedného prístrešku je približne 20 bicyklov. V rámci tohto sa uvažuje aj s osadením servisného stojana na bicykle. Prístrešky by mali byť umiestnené pri Základnej škole na Jilemnického ulici a pred mestskou plavárňou.

Samotná výstavba cyklotrasy pozostáva z piatich samostatných stavebných objektov. Sú nimi napríklad cyklotrasa vedená po uliciach SNP, Jilemnického, Bernolákova, Svitavská, Š. Moysesa, Námestie Matice slovenskej, Hutníkov až po lávku ponad rieku Hron. Cyklotrasa bude v celej dĺžke vedená po už jestvujúcich miestnych komunikáciách, ktoré sa miestami rozšíria do zelene. Súčasťou projektu by malo byť aj osvetlenie pri priechodoch pre chodcov a cyklistov krížiacich frekventované miestne komunikácie. „Hlavným účelom vybudovania cyklotrasy je dochádzanie obyvateľov do zamestnania,“ uviedol pred časom primátor Peter Antal s tým, že sa tak zabezpečí nielen nemotorové prepojenie významných mestských lokalít či uzlov, ale najmä ekologické dochádzanie do práce, za verejnými službami či inými mestskými bodmi. „Vďaka cyklotrase odľahčíme motorovú dopravu v meste a podporíme aj ekologickú prepravu a samotné zdravie občanov,“ podotkol ďalej primátor.

Rekonštrukcia lávky

V rámci projektu sa počíta aj s rekonštrukciou mosta cez rieku Hron, ktorý už v minulosti využívali Žiarčania na skrátenie si cesty do priemyselného parku.  Most tak bude slúžiť aj ako lávka pre cyklistov a peších. V súčasnosti realizuje svoju činnosť v priemyselnom parku približne 185 firiem a za prácou sem dochádza minimálne 5000 občanov mesta.Na cyklotrasu získala žiarska radnica dotáciu z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vo výške 593 951 eur.

 

Autor: Zdroj: Žiar.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Mesto akceptovalo požiadavky obyvateľov sťažujúcich sa na jarmok
Žiarska samospráva sa rozhodla vyjsť v ústrety nespokojným obyvateľom, ktorí nedávno iniciovali petíciu za presťahovanie žiarskeho jarmoku do inej lokality.
viac
15.01.2018
Do centra mesta chcú dostať viac zelene a kvetov
Žiarska samospráva chce v tomto roku dostať do centra mesta viac zelene. Primátor Peter Antal avizuje, že na Námestie Matice slovenskej by mali pribudnúť stromy aj kvety.
viac
04.07.2019
Žiar nad Hronom: Svoje "áno" si budú môcť čoskoro snúbenci povedať aj v kaštieli
O svadby v Parku Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom je stále väčší záujem. Aj preto sa žiarske Mestské kultúrne centrum (MsKC) stále snaží vylepšovať služby, ktoré v tejto súvislosti snúbencom poskytuje.
viac
27.10.2023
Žiar nad Hronom a Kremnicu spojí nová značená cyklotrasa
Žiar nad Hronom a Kremnicu spojí nová turistická cyklotrasa. S jej značením začali v uplynulých dňoch. Trasu pripravuje mesto Žiar nad Hronom v spolupráci s obcami žiarskeho okresu a Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %