Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.06.2017 02:36

Žilinská župa otvorila sezónu cyklobusov


Cyklobusy vyrážajú okrem Terchovskej a Bystrickej doliny aj na Turiec.


Žilinský župan Juraj Blanár spolu s generálnym riaditeľom SAD Žilina Petrom Pobehom vypravili v nedeľu 11. júna z Vrútok prvý cyklobus tohtoročnej sezóny. Unikátnu možnosť prepravy pre cyklistov tak župa ponúkne aj v lete 2017.


Od nedele tak cyklobusy premávajú do troch obľúbených destinácií Žilinského kraja. „Počas dvoch rokov sa nám overila predovšetkým trasa do Bystrickej doliny. V minulých ročníkoch ju využilo až 1 622 cyklistov, preto sme ju v cestovných poriadkoch ponechali a bikeri i rodiny s deťmi sa odvezú zo Žiliny do Novej Bystrice a naspäť aj so svojimi bicyklami. Rovnako jazdí autobus s cyklovozíkom do Terchovskej doliny a pribudla tiež úplná novinka – cyklobus v smere na Turiec,“ informoval predseda ŽSK. Žilinská župa tak pokračuje v trende, ktorý začala v roku 2015. „Cyklobusy uľahčujú prepravu a ponúkajú väčšie možnosti plánovania výletov. Cyklisti môžu nasadnúť a vysadnúť na ktorejkoľvek zastávke, vydať sa rôznymi cyklotrasami. V Žilinskom kraji máme viac ako 2 400 značených cykloturistických trás, čo je jedna štvrtina zo všetkých na Slovensku. Sme preto predurčení byť rajom pre cyklistov,“ zdôraznil J. Blanár.

Kysuce lákajú na jediný slovenský orloj v Starej Bystrici či obľúbený skanzen vo Vychylovke. V Terchovej zdatnejší cyklisti putujú po stopách Juraja Jánošíka alebo si vychutnajú výnimočný výhľad na obec a Malú Fatru z novopostavenej rozhľadne Terchovské srdce. Turiec zase ponúka 415 značených a udržiavaných cykloturistických trás vedúcich nádhernými dolinami okolo hradu, rozhľadní, kaštieľov i vodných zdrojov.

Milovníci cyklistiky môžu špeciálne upravené autobusy využiť v ŽSK vo všetkých troch smeroch počas víkendov a cez sviatky až do 1. októbra. Ako informoval generálny riaditeľ SAD Žilina od 7. júla do 25. augusta budú cyklobusy premávať aj v piatky. Upravené cestovné poriadky sú v smere na Turiec počas celého júna kvôli uzávierke cesty popod Strečno. Autobusy jazdia len od a do stanice Vrútky alebo Martin. „Po skončení uzávierky bude cyklobus vyrážať ráno už klasicky zo Žiliny do Turčianskych Teplíc a tiež z Martina do Žiliny, aby sa aj turčianski cyklisti dostali do krajského mesta a odtiaľ sa mohli presunúť na cyklotrasy do Bystrickej alebo Terchovskej doliny,“ uviedol P. Pobeha s tým, že cena lístka na takúto prepravu ostáva nezmenená ako v rámci štandardného cestovného prímestskej autobusovej dopravy. „To znamená, že na týchto linkách platí výška a celý rozsah zliav, ktoré financuje Žilinský samosprávny kraj. Poplatok za jeden bicykel je 50 centov,“ doplnil. Cyklisti si môžu miestenky rezervovať prostredníctvom predpredajného systému www.amsbus.sk alebo priamo v klientskych centrách SAD Žilina v Žiline, Čadci a Martine.

Bližšie informácie tarifných a prepravných podmienkach a o cestovnom poriadku sú zverejnené na webe ŽSK www.zilinskazupa.sk alebo na stránke zmluvného dopravcu www.sadza.sk.

 

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2017
Cyklobusy vyrazia na cesty aj tento rok. Čaká ich nová trasa
Aj tento rok pripravila Žilinská župa v spolupráci so zmluvným dopravcom SAD Žilina unikátnu možnosť prepravy pre cyklistov a ich dvojkolesových spoločníkov.
viac
26.05.2017
Kraj otvorí letnú sezónu zavedením cykloautobusov
Cyklisti môžu po novom v Trenčianskom samosprávnom kraji využiť na presun aj dva cykloautobusy. Jazdiť budú celú letnú sezónu po trasách, ktoré si verejnosť sama zvolila verejným hlasovaním. Oficiálne začínajú jazdiť od začiatku júna, vyskúšať ich však môžete už v sobotu 27. mája.
viac
11.09.2017
Cyklobusy budú premávať až do konca septembra
Aj po skončení letných prázdnin stále jazdia na cestách župné cyklobusy. Počas víkendov a sviatkov môžu cyklisti využiť unikátny spôsob prepravy až do nedele 1. októbra 2017.
viac
02.05.2019
Cyklobusy ŽSK vyrazia na Kysuce a do Turca 1. mája
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) odštartuje 1. mája sezónu cyklobusov, ktoré vyrazia na Kysuce do Bystrickej doliny a do Turca. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %