Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.11.2018 10:37

Žilinská župa sa pustila do revitalizácie Slanického ostrova


Žilinská župa začala s úpravou Slanického ostrova umenia. V týchto dňoch prebieha čistenie od náletových drevín a odpadu. Cieľom je revitalizácia ostrova.


Vedenie Žilinskej župy chce Slanický ostrov skrášliť a upraviť. Prvým krokom je čistenie ostrova. V týchto dňoch sa odstraňujú náletové dreviny v tej časti ostrova, ktorá smeruje do Námestova.


Cieľom je ostrov presvetliť a zviditeľniť barokový kostolík prichádzajúcim návštevníkom. Do prác sa zapojili študenti SOŠ Lesníckej v Tvrdošíne, ktorí župe pomáhajú v rámci výcviku s odbornými prácami.

,,Slanický ostrov je pokojným a pietnym miestom. Preto som veľmi rada, že sa začalo s prácami, ktoré ostrov zveľadia a spravia ho príjemnejším a dôstojnejším,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová. Podľa nej je to však len prvý krok. Začiatkom roka si chce dať župa vypracovať štúdiu revitalizácie ostrova, na základe ktorej by sa realizovala aj ďalšia úprava ostrova – úprava hygienických zariadení, móla, schodísk, osvetlenia kostola, prípadne osadenie informačných tabúľ. ,,Samozrejme tak, aby bol zachovaný pietny charakter tohto miesta,“ dodala županka. Práce na odstraňovaní náletových drevín a čistení odpadu začali v pondelok a budú ukončené v priebehu budúceho týždňa.

Pri obnove Slanického ostrova sa župa rozhodla spolupracovať s mladými ľuďmi, ktorí prichádzajú s inšpiratívnymi nápadmi. ,,Som rád, že sa na nás obrátila skupina mladých ľudí okolo Jakuba Ptačina a OZ Na Orave dobre. Majú nápady aj na ďalšie zaujímavé projekty ako v spolupráci so župou zviditeľniť tento krásny ostrov,“ povedal podpredseda ŽSK Igor Janckulík. Ako dodal, jedným z takýchto projektov bude napríklad digitalizácia oltára v kostole.

Slanický ostrov umenia je v správe Oravskej galérie, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinskej župy. Sezóna na ostrove skončila v septembri a návštevníkov privíta opäť na jar 2019.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2019
Do uzavretia výzvy ostáva pár dní
Už len desať dní, do 13. mája 2019, je možné prihlasovať projekty, ktoré podporí Žilinská župa dotáciami z participatívneho rozpočtu. Župa malým komunitným projektom, ktoré pomôžu zlepšiť životné prostredie, rozdelí 140-tisíc eur.
viac
24.08.2019
Žilinská župa chce zachrániť a zveľadiť Hrádocké arborétum
Žilinská župa podporí záchranu a starostlivosť o Hrádocké arborétum. Lesnícka škola, v správe ktorej arborétum je, zamestná nových odborných pracovníkov.
viac
09.12.2019
Veľká modernizácia stredných škôl v ŽSK
Žilinská župa rozbehla modernizáciu stredných škôl za viac ako 13 miliónov eur z eurofondov. Vynovia sa dielne, učebne praktického vyučovania, či laboratória.
viac
15.04.2023
Žilinská župa ocenila pedagogických pracovníkov stredných škôl
Vo štvrtok 13. apríla 2023 sa v priestoroch žilinského konzervatória uskutočnilo slávnostné oceňovanie učiteľov. Organizované je každoročne pri príležitosti Dňa učiteľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %