Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.10.2020 11:00

Žilinská župa sprísňuje opatrenia na ochranu najzraniteľnejších skupín


Snímka zdroj: (žsk).


Žilinský samosprávny kraj sprísňuje opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb. Včerajším dňom začal platiť plošný zákaz návštev, zatvárať sa budú aj ambulantné služby.


Vzhľadom na zhoršujúci sa vývoj epidemiologickej situácie v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 rozhodol Krízový štáb ŽSK o zákaze návštev v interiéroch zariadení sociálnych služieb, v zariadeniach v červených regiónoch platí zákaz aj vonku. Nariadenie je v platnosti od pondelka (5. 10.) až do odvolania. „Rozumieme, že tieto opatrenia sa neprijímajú ľahko. Našou povinnosťou je však chrániť klientov týchto zariadení, ktorí patria k najrizikovejšej skupine. Týmto by sme chceli apelovať aj na rodinných príslušníkov, aby rešpektovali zákazy, pretože máme skúsenosti s tým, že sa domáhajú osobných návštev aj po príchode zo zahraničia. Vystavujú tým riziku nielen svojich blízkych, ale i celé zariadenie,” priblížila riaditeľka odboru sociálnych vecí ŽSK Iveta Ďurišová.

Zatvárať sa budú aj ambulantné služby. Zatiaľ je to v rovine odporúčania, príkazom to však bude v priebehu niekoľkých dní. V ambulantnej službe má župa aktuálne 230 prijímateľov sociálnej služby. Sú to prevažne mladí ľudia, ktorí bývajú s rodičmi. „Tak ako v prvej vlne pandémie, ponúkame týmto klientom možnosť poradenstva, prípadne terénnej služby (prechádzky s klientami apod.),” dodala Ďurišová.

Žilinský samosprávny kraj dnes zároveň začína s distribúciou 8000 kusov rapid testov, ktoré získal zo Štátnych hmotných rezerv. Tie budú rozdelené pre všetkých poskytovateľov sociálnych služieb v kraji (krajských, obecných a neverejných) a budú určené pre prijímateľov a aj pre zamestnancov, ktorí zaznamenajú respiračné ochorenie, prípadne teplotu a kašeľ.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa kancelárie predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2017
Aj tento rok prichádza tradičná vianočná výstava
Vianočnú atmosféru prinesie od piatka 1. decembra obľúbená výstava domovov sociálnych služieb v Žilinskom kraji.
viac
30.06.2020
Mimoriadna situácia na Kysuciach
U jednej z pracovníčok Centra sociálnych služieb Horelica v Čadci sa potvrdila nákaza novým koronavírusom. Vzhľadom na rastúci počet ochorení COVID-19 v kysuckom regióne preto župa obnovila prísne bezpečnostné opatrenia.
viac
02.10.2020
Župa zabezpečila pre všetky svoje zariadenia sociálnych služieb antigénové testy
Trnavská župa zabezpečila pre všetkých 21 zariadení sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti antigénové rýchlo testy na ochorenie Covid-19.
viac
11.11.2020
Pomoc bezdomovcom a poskytovateľom sociálnych služieb
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR podáva pomoc bezdomovcom, ale aj poskytovateľom sociálnych služieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %