Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
25.10.2018 10:52

Žilinské cintoríny sú na Dušičky pripravené


Ilustračná snímka.


Budúci týždeň čaká cintoríny v Žiline zvýšený nápor. Prelom októbra a novembra patrí každoročne spomienke na zosnulých. Sviatok všetkých svätých (Dušičky) vychádza v tento rok na štvrtok a v piatok si pripomenieme Pamiatku zosnulých.


Aj preto upravujú žilinské pohrebiská svoje otváracie hodiny, počas sviatkov budú otvorené nepretržite.  Mesto Žilina prevádzkuje v súčasnosti sedemnásť cintorínov. Všetky pohrebiská budú počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatke zosnulých otvorené nonstop. V ostatných dňoch sa budú brány zatvárať podľa aktuálnych otváracích hodín.

V tomto období viac ako inokedy počas roka dostávajú zabrať aj odpadkové koše. Žilinská radnica preto na cintorínoch navýšila počet kontajnerov a tie sa bude odvážať v častejších intervaloch. Zabezpečené budú tiež mobilné toalety, ktoré budú umiestnené na cintoríne v Závodí a na Novom cintoríne v termíne od 23. októbra do 6. novembra. Svoje hliadky zvýši v týchto lokalitách aj mestská polícia. „Na Starom a Novom cintoríne budeme hliadkovať počas sviatkov nepretržite, na ostatných cintorínoch aj v mestských častiach priebežne. Výkon služby bude posilnený s ohľadom na charakter sviatkov a potrebu zabezpečenia verejného poriadku,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Žiline Milan Šamaj.

Ako po iné roky, aj teraz bude možné dostať sa na cintoríny autom. Mestská polícia však žiada vodičov vozidiel, aby v blízkosti cintorínov rešpektovali pokyny príslušníkov mestskej polície a správali sa tolerantne k ostatným účastníkom cestnej premávky. Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) v tejto súvislosti posilní mestskú dopravu. Mimoriadne spoje budú premávať počas sviatkov z centra mesta na Starý a Nový cintorín a späť. Autobusy budú premávať v dňoch 31.októbra a 1. novembra 2018 zo Železničnej stanice po trase linky č. 31 v hodinových intervaloch. Viac informácií nájdete na stránke DPMŽ http://www.dpmz.sk/n533/.

Autor: (ts-Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Mestá a obce sa pripravujú na dôstojnú Pamiatku zosnulých
Samosprávy sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Tomu prispôsobujú správu cintorínov a ostatné pietne miesta.
viac
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
30.10.2019
Cintoríny majú byť miestom pokoja aj počas Sviatku všetkých svätých a Dušičiek
S blížiacimi sa Sviatkom všetkých svätých a Dušičkami sa cintoríny pripravujú na nápor návštevníkov. Pozostalí sa často vyberú na návštevu hrobov len raz ročne, čo so sebou môže priniesť viacero negatív, upozornil predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.
viac
12.10.2022
Na cintoríny dohliadne počas sviatkov mestská polícia, MHD posilní spoje
Na žilinských cintorínoch zvýši mestská polícia počas Sviatku všetkých svätých (1. 11.) a Pamiatky zosnulých (2. 11.) bezpečnostné opatrenia. Dopravný podnik mesta Žiliny posilní spoje mestskej hromadnej dopravy (MHD). Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %