Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.04.2020 04:00

Žilinské dominanty sa rozsvietia na modro


Radnica mesta Žilina sa rozsvieti na modro. Snímka zdroj: (msú).


Modrou farbou sa vo večerných hodinách vo štvrtok 2. apríla rozžiari Radnica a Burianova veža. Mesto v spolupráci so Spoločnosťou na pomoc osobám s autizmom – Žilinský región sa už po ôsmykrát zapoja do medzinárodnej kampane Light It Up Blue, čo v preklade znamená „Rozsvieťme to na modro“.


Iniciatíva vychádza z jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Druhý apríl bol rezolúciou Organizácie Spojených národov prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme a vytvoriť ľuďom s týmto postihnutím podmienky pre zmysluplný život a lepšie začlenenie do spoločnosti.

Autizmus je celoživotná vývinová porucha, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie a sociálnej interakcie. Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a celoživotnú starostlivosť. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy.

„Dnešná doba, keď čelíme celosvetovej pandémii COVID-19, izolovala deti s autizmom v domácom prostredí a narušila ich denný režim, čo je pre nich veľmi ťažké a stresujúce. Rovnako je toto obdobie náročné aj pre ich rodičov. Ako mesto chceme modrým nasvietením našich dominánt jednoznačne vyjadriť solidaritu s ľuďmi postihnutými autizmom a upozorniť na túto problematiku,” pripomenul primátor Peter Fiabáne.

Autizmom trpí v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete, čo je viac ako ľudí s cukrovkou a AIDS dohromady. Symbolom ochorenia je modrá farba, teda farba komunikácie a ústredná farba celej kampane Light it up blue. Široká verejnosť môže 2. apríla svoju solidaritu prejaviť modrým oblečením.

Akciu sponzorsky pre mesto Žilina zabezpečí spoločnosť Siemens Mobility s.r.o.

Autor: (Vladimír MIŠKOVČÍK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2018
Na vrchu Dubeň otvorili 27,4 metra vysokú vyhliadkovú vežu
Mesto Žilina otvorilo na vrchu Dubeň 27,4 metra vysokú vyhliadkovú vežu, ktorú začalo stavať prostredníctvom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra na jeseň minulého roka. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.
viac
01.04.2019
Rozsvieťme to na modro. Žilina opäť podporí autizmus
Aj tento rok sa žilinská radnica a Burianova veža rozsvietia na modro. Žilina si týmto spôsobom pripomenie Svetový deň povedomia o autizme a vyjadrí tak podporu všetkým, ktorých sa autizmus dotýka.
viac
02.04.2019
Župa sa rozsvieti na modro
Bratislavský samosprávny kraj sa dnes pridáva k celosvetovej kampani Rozsvieť modrú pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %