Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
29.07.2023 08:55

Život a remeslá v stredovekej Žiline pripomenuli na podujatí Stredoveký deň


Ilustračná snímka Teraz.sk


Stredoveké remeslá, kuchyňu či boje mohli spoznať v piatok na Mariánskom námestí v Žiline návštevníci podujatia Stredoveký deň. Podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho je cieľom podujatia priblížiť to, ako mohlo mesto vyzerať v stredoveku.


        Podotkol, že Stredoveký deň približuje atmosféru spred pár storočí úsmevnou a zábavnou formou. "Ukazuje, aké remeslá tu prevládali, čomu sa ľudia venovali, ako podnikali, žili a zabávali sa. Ale ukazuje aj odvrátenú stranu - konflikty a boje, ktoré neobišli ani Žilinu," povedal.        Na 15. ročníku Stredovekého dňa nechýbali v centre mesta jarmok v remeselnej uličke, stredoveký tábor či ukážky dobovej hygieny, ale aj vystúpenia kaukliarov, živý šach, lukostreľba, ohňová šou, historická bitka či fakľový sprievod.        Stredoveký deň zorganizovalo mesto Žilina v spolupráci s Cechom Terra de Selinan.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2018
Stredoveký deň nás opäť zavedie do minulosti
Historické Mariánske námestie v Žiline sa už po jedenásty raz premení na dejisko originálneho a obľúbeného podujatia s názvom Stredoveký deň, ktorý je už neodmysliteľnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta.
viac
11.09.2018
Deň obcí pravnianskej doliny ponúkne folklór i miestne jedlá
Kultúrny program, ale i miestne špeciality čakajú na návštevníkov na Dni obcí pravnianskej doliny. Šiesty ročník podujatia zavíta na námestie do Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza) 15. septembra, informovala projektová manažérka občianskeho združenia Hornonitrie Radka Kulaviaková.
viac
03.09.2020
Život netopierov a ich význam v prírode priblíži Noc s netopiermi
So životom netopierov a ich významom v prírode sa môže verejnosť zoznámiť na podujatí Noc s netopiermi, ktoré sa uskutoční v piatok (4. 9.) od 19.00 do 21.30 h pri pozorovateľni Krajskej hvezdárne na Malom diele v Žiline.
viac
06.08.2022
Na Stredovekom dni v Žiline predstavili život remeselníkov a šľachticov
Stredoveký život remeselníkov a šľachticov predstavili v piatok na Mariánskom námestí v Žiline na podujatí Stredoveký deň. Podľa predsedu občianskeho združenia Cech Terra de Selinan Filipa Višňovského predviedli napríklad hygienu v stredovekom tábore či prácu pisára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %