Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.07.2021 08:25

ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským


Logo ZMOS.


ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. Výsledkom týchto podujatí bude strategický dokument.


Združenie miest a obcí Slovenska v stredu 7. júla 2021 realizuje spolu s partnermi na Ukrajine ďalšie online podujatie, ktoré sa bude venovať problematike hospodárskeho rozvoja na miestnej úrovni, najmä nástrojom podpory rozvoja v území miest a obcí a investičným stimulom na regionálnej a národnej úrovni.

Združenie miest a obcí Slovenska podporí diskusiu predstavením nástrojov hospodárskeho rozvoja na miestnej úrovni, skúsenosťami s vytváraním verejno-súkromných partnerstiev a obecných podnikov za účelom poskytovania služieb na miestnej úrovni a skúsenosťami s fungovaním priemyselného parku na území obce.

Podujatie sa uskutoční formou „okrúhleho stola“ avšak vzhľadom na aktuálnu situáciu formou on-line, s cieľom podporiť diskusiu medzi jednotlivými úrovňami riadenia v téme, ktorú považujú ukrajinské samosprávy za dôležité z pohľadu ďalšieho napredovania miestnej územnej samosprávy na Ukrajine. Na základe tejto diskusie organizovanej Ukrajinským združením miest a ďalším podujatím v rovnakom formáte organizovaným Združením miest a obcí Slovenska bude spracovaný strategický dokument, ktorý bude obsahovať zhodnotenie aktuálneho stavu na Ukrajine v oblasti výkonu kompetencií a formulovanie odporúčaní tak, aby pripravili ukrajinskú samosprávu na napĺňanie štandardov EÚ a boli podužené skúsenosťami Slovenska a okolitých krajín (V4).

Za slovenskú stranu na podujatí vystúpia Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS, Peter Mikula, konzultant na odbore investičných projektov, SARIO, Miroslav Stieranka, konzultant odboru regionálnych kancelárií, SARIO, Jozef Konkoly, starosta obce Kechnec, Gabriela Kopnická, starostka obce Slovinky, Ľubomír Fifik, primátor mesta Spišské Vlachy, Mária Holíková, vedúca oddelenia podpory regionálneho rozvoja mesta Vranov nad Topľou a ďalší zástupcovia miest a obcí z Prešovského a Košického kraja.

Ukrajinské združenie miest (AUC) bude zastúpené riaditeľom združenia Oleksandrom Slobozhanom, expertom na miestny hospodársky rozvoj Olegom Lukshom a ďalšími zástupcami z miest a obcí.

Tieto podujatia vnímame ako mimoriadne dôležité z hľadiska prenosu priamych skúseností, pričom sa ukazujem že formovanie hospodárskej politiky na lokálnej úrovni má mimoriadne dôležité sociálne, ale aj ekonomické aspekty na činnosti miesť a obcí z hľadiska medziobecnej spolupráce aj optimálneho nastavovania komunálnych podnikov pre zabezpečovanie verejnoprospešných činností.

Podujatie je organizované v rámci projektu „Slovensko - ukrajinská cezhraničná spolupráca“, ktorý realizujeme vďaka podpore z Grantov EHP.

 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2021
ZMOS pokračuje v spolupráci so Slovenskou sporiteľnou
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v spolupráci so Slovenskou sporiteľnou. V snahe podporovať rozvoj samospráv sme na rovnakej lodi.
viac
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
14.06.2021
Slovensko-ukrajinský workshop predstavil inovatívne riešenia našich miest a obcí
Podpore slovensko-ukrajinskej spolupráce na úrovni miest a obcí bol venovaný online workshop (10. 6. 2021), ktorý realizovalo Združenie miest a obcí v spolupráci s jedným z projektových partnerov - Združením ukrajinských miest (AUC).
viac
26.07.2021
VÚB banka a ZMOS vstúpili do šiesteho roku spolupráce
VÚB banka a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) opäť podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve a potvrdili tak túto výnimočnú kooperáciu už šiesty rok po sebe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %