Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.10.2020 01:40

ZMOS začína s prípravou analýzy odpadového hospodárstva


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska začína s tvorbou analýzy, ktorá bude zameraná na problematiku odpadového hospodárstva. Ide o mimoriadne dôležitú oblasť činnosti miest a obcí, ktorá sa stále viac stretáva s problémami v aplikačnej praxi a pomerne často je vystavená novým legislatívnym zmenám.


Analýza bude obsahovať možnosti podpory a návrhy nástrojov na zvýšenie miery separácie triedených zložiek odpadu v obciach, zvýšenie informovanosti obyvateľov obcí v oblasti odpadového hospodárstva, zníženie miery skládkovania odpadu na skládkach odpadov a kompetencií samospráv a orgánov verejnej správy na úseku odpadového hospodárstva, vrátane znižovania nezákonne umiestňovaného odpadu. Zároveň cieľom projektovej aktivity je zanalyzovanie kompetencií samospráv a orgánov verejnej správy na úseku odpadového hospodárstva a príprava návrhov ich prepojenia v rámci systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov. Súčasťou dokumentu bude tiež analýza nástrojov a podmienok na zabezpečenie efektívnejšieho systému zberu odpadu.

Využitie analýzy  bude podkladom pre sociálny dialóg a následné návrhy na  realizáciu nevyhnutných zmien v pôsobností miest a obcí a orgánov štátnej správy s cieľom zvýšenia ochrany života, zdravia občanov a tiež zvýšenia ochrany životného prostredia. ZMOS vidí využitie analýzy aj pri realizácii následných vzdelávacích aktivít pre predstaviteľov miest, obcí a štátnej správy, pri postupoch, kde bude jasne pomenovaná úloha štátu, obcí a výrobcov v rámci ich rozšírenej zodpovednosti.

Tím expertov začína pracovať v tomto období, pričom spracovanie analýzy potrvá pol roka. Pripravovaná analýza je súčasťou projektu Podpora kvality sociálneho dialógu, ktorý ZMOS realizuje vďaka finančnej podpore z Európskeho sociálneho fondu. Združenie v priebehu tohto roka, v rámci uvedeného projektu, už vypracovalo analýzy k využitiu potenciálu obecných lesov – viac chrániť alebo viac hospodáriť, tiež analýzu k alternatívnemu financovaniu municipálneho rozvoja a tiež dopadovú štúdiu k dostupnosti potravín na vidieku. Všetky vypracované štúdie sú verejne prístupné na web stránke ZMOS. V priebehu jesene budú ešte rozšírené o analýzu venovanú posudkovej lekárskej a sociálnej činnosti a následne analýze majetku a investíciám v samospráve.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2019
ZMOS sa v aktuálnom prieskume sústredil na problematiku komunálnych odpadov
Združenie miest a obcí Slovenska začalo s realizáciou prieskumu, ktorý sa zameral na problematiku odpadového hospodárstva v komunále.
viac
27.05.2020
Za odpad, ktorý končí na skládkach, najviac platia v Hlohovci či Šali
Väčšina Slovákov zaznamenala tento rok zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. Z okresných miest, ktoré skládkujú, najviac za odpad platia v Hlohovci, Bánovciach nad Bebravou, Šali a Topoľčanoch.
viac
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %