Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.03.2016 09:00

Zo starej školy chcú spraviť centrum voľného času


Nepoužívaný objekt budú využívať deti na voľnočasové aktivity. (Foto: pixabay)


Nevyužívaný objekt chcú v obci Dolná Ždaňa v okrese Žiar nad Hronom zrekonštruovať na Centrum voľného času Eleny Čepčekovej. Spisovateľka, ktorá je známa najmä svojou tvorbou pre deti a mládež, sa v obci narodila.


Ako priblížila starostka Dolnej Ždane Andrea Murgašová v súčasnosti sa v obci nachádza knižnica pomenovaná po tejto známej rodáčke. „Rozhodli sme sa zrekonštruovať budovu starej základnej školy. Momentálne je tento objekt nevyužívaný, a preto by sme ho chceli zrekonštruovať,“ podotkla Murgašová s tým, že je tiež dobre situovaný, keďže sa nachádza v strede obce. Jedna časť objektu by mala byť venovaná spisovateľke. Obec by tu chcela zriadiť pamätnú izbu, kde budú vystavené jej originálne rukopisy a materiály. Svoje miesto by tu mala mať aj knižnica.

Starostka chce, aby z budovy vznikol viacúčelový objekt určený pre širokú verejnosť.  Dolná Ždaňa podľa starostky prešla v posledných rokoch prerodom, počet obyvateľov sa zvýšil o 210, za čo môže najmä výstavba bytových domov. Vďaka tomu je v dedine aj viac detí a mládeže, ktorým chcú takýmto spôsobom poskytnúť ďalší priestor a možnosti na vyžitie. Projekt chce obec financovať z programu rozvoja vidieka. Ak neuspeje, reagovať budú podľa starostky na všetky dostupné výzvy, či už z ministerstiev alebo nadácií.  Čepčekovú si v Dolnej Ždani každoročne pripomínajú aj prostredníctvom prehliadky literárnej tvorby s názvom Meduškine krídla. V januári tohto roka sa konal už jej šiesty ročník. Zúčastnili sa jej deti z materských škôl zo siedmich okolitých obcí. K čítaniu a literatúre sa však snažia viesť aj staršie deti, o čom svedčí aj najnovšia iniciatíva obecných poslancov. Tí pri príležitosti mesiaca knihy, ktorým je marec, pripravili každý pondelok pre deti čítanie v miestnej knižnici.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2021
Prešovská župa zaočkovala už viac ako 20 tisíc ľudí
Prešovský samosprávny kraj pokračuje v očkovaní proti koronavírusu aj nasledujúci víkend a to v rovnakom režime vo všetkých troch veľkokapacitných vakcinačných centrách (VKOC). V Poprade a v Humennom sa bude očkovať len počas soboty, v Prešove navyše aj v nedeľu.
viac
18.02.2022
ZMOS upozorňuje rezort školstva, že nejasnosti spôsobujú komplikácie
Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo v druhej polovici januára rezort školstva o usmernenie v súvislosti s novelou Zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú parlament schválil tesne pred koncom minulého roka.
viac
23.06.2022
V obci stavajú multifunkčné centrum, získali naň dotáciu
Obec Stráne pod Tatrami v Kežmarskom okrese získala dotáciu z Fondu na podporu športu na výstavbu multifunkčného centra v blízkosti rómskej osady vo výške 350 000 eur. Starosta Rastislav Sloveňák potvrdil, že výstavba už prebieha od apríla a centrum by malo byť hotové do leta budúceho roka.
viac
25.10.2022
Talent Centrum pomôže žiakom pri výbere strednej školy
Nové Talent Centrum pre končiacich žiakov základných škôl (ZŠ) Trnavského kraja na pomoc pri výbere strednej školy začne v Trnave fungovať od novembra v priestoroch Strednej odbornej školy (SOŠ) elektrotechnickej na Sibírskej 1.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %