Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.01.2022 04:15

Zo starej školy vznikne na Orave centrum ľudového rezbárstva


Stála expozícia ľudového rezbárstva. Snímka zdroj: (Obec Babín).


Priestory bývalej školy v oravskej obci Babín, okres Námestovo, pretvoria na centrum ľudového rezbárstva. V objekte vznikne aj vzdelávacie a informačné centrum, ktoré bude slúžiť na propagáciu a prezentáciu kultúrneho dedičstva.


Pôjde o výsledok cezhraničnej spolupráce s Velkými Karlovicami na Morave. Za obec o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.

"Tradícia rezbárstva v Babíne, to je najmä rod významných ľudových rezbárov Siváňovcov, ale tiež medzinárodné rezbárske plenéry a budovanie stálej expozície ľudového rezbárstva. Tá v súčasnosti obsahuje viac ako 120 plastík a je jedinečnou v i v rámci Slovenska," priblížil Žabenský.

Zámerom projektu je zrekonštruovať priestory bývalej školy.  Výmenou okien, podláh, stien a dverí vzniknú bezbariérové výstavné priestory. "Budova získa miestnosti informačného centra, školiace a vzdelávacie priestory a pribudnú dve sociálne zariadenia. Projekt počíta aj so zakúpením potrebného a nutného zariadenia, nábytku, výstavných panelov, podstavcov či závesného systému a technického vybavenia," povedal Žabenský.

Objekt chcú verejnosti sprístupniť v auguste tohto roka. Súčasťou projektu sú aj informačné tabule, vydanie katalógu ľudových rezbárov a dve tvorivé rezbárske stretnutia. Podľa starostu Babína Martina Matysa je cieľom spolupráce revitalizovať, prezentovať a účelne propagovať prvky kultúrneho dedičstva v oblasti rezbárskej tvorby.

Projekt slovensko-českej cezhraničnej spolupráce pod názvom Návraty k Siváňovcom realizujú od novembra 2021 do augusta 2022. Sumou 34.000 eur ho spolufinancuje Európska únia z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2018
Z bývalej krčmy je multifunkčné komunitné centrum
Nevyužitú a zanedbanú budovu v Parchovanoch (okres Trebišov) obec s podporou eurofondov pretvorila na multifunkčné komunitné centrum.
viac
02.09.2019
Aké je heslo na wifi?
V Komunitnom centre v obci Soľ vďaka projektu Podaj to ďalej! mladým Rómom ukázali, že žiť sa dá aj inak než na sociálnych sieťach.
viac
25.11.2020
Triediace centrum zálohového systému PET fliaš by dalo prácu asi 150 ľuďom
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) podporuje iniciatívu spracovateľa PET fliaš na vznik triediaceho centra zálohového systému v Banskej Bystrici.
viac
04.08.2022
Vynovenú expozíciu ľudového rezbárstva v Babíne otvoria 21. augusta
Vynovené expozičné priestory ľudového rezbárstva v oravskej obci Babín v okrese Námestovo otvoria v nedeľu 21. augusta. Nachádzajú sa v zrekonštruovaných vnútorných priestoroch bývalej školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %