Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.12.2019 09:05

Zrekonštruovaný Dom kultúry je oficiálne otvorený


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Stará Ľubovňa


Mesto Stará Ľubovňa na jeseň tohto roku definitívne ukončilo stavebné práce v súvislosti s obnovou interiéru tamojšieho Domu kultúry.


Táto rozsiahla rekonštrukcia zameraná predovšetkým na obnovu vstupnej haly, šatne, viacúčelovej sály a javiska má podľa samosprávy prispieť k zlepšeniu kvality organizovaných podujatí v meste. "S cieľom znížiť energetickú náročnosť budovy sme v roku 2017 vymenili okná a dvere, objekt sa zateplil, obnovila sa fasáda, a tiež došlo k výmene strechy. Tieto práce si vyžiadali takmer 295.000 eur," uviedol primátor Ľuboš Tomko.       

V roku 2018 pokračovala realizácia stavebných prác rekonštrukciou vonkajších schodísk, sokla a vybudovaním odkvapového chodníka. Odštartovali tiež rekonštrukčné práce v interiéri, ktoré boli z dôvodu rozsahu a typu rozdelené na stavebnú časť a montáž javiskovej a divadelnej techniky. Dĺžka rekonštrukcie, zahŕňajúca obnovu vstupnej haly a šatne, sociálnych zariadení, viacúčelovej sály, balkónu hľadiska, javiska, skladov pod ním i strojovne vzduchotechniky, napokon trvala z dôvodu nepredvídaných stavebných komplikácií o mesiac dlhšie, spolu sedem mesiacov. Zhotoviteľ odovzdal stavenisko mestu až v septembri.       

"Rekonštrukcia Domu kultúry so sebou priniesla množstvo pozitívnych zmien. V sále došlo k zlepšeniu akustických podmienok a zvýšeniu úrovne technických parametrov ozvučenia, čo významne prispelo ku kvalite organizovaných podujatí. Vďaka vybudovaniu väčšieho a priestrannejšieho balkóna a výmene sedačiek sa tiež zvýšilo pohodlie návštevníkov i celkový estetický vzhľad sály, ale aj ostatných častí kultúrneho stánku, ako sú sociálne zariadenia, vstupné priestory vrátane šatne," dodáva Tomko.       

Celkové náklady na rekonštrukciu exteriéru dosiahli viac než 413 000 eur. Stavebné práce v interiéri si vyžiadali ďalších takmer 700.000 eur, pričom výmena a doplnenie audiotechniky z toho predstavuje viac ako 42 000 eur. Všetky náklady mesto hradilo z vlastných zdrojov. "Realizáciu tejto finančne náročnej investície sme považovali za nevyhnutný a dôležitý krok, keďže nám záleží na kvalite a rozvoji kultúry. Preto veríme, že táto komplexná vonkajšia i vnútorná rekonštrukcia Domu kultúry, ktorý bol postavený ešte v 50. rokoch minulého storočia, zvýši atraktívnosť týchto priestorov a stane sa centrom spoločenského a kultúrneho diania v meste," uzatvára primátor.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2018
Ministerstvo prijíma žiadosti o dotáciu na obnovu národných kultúrnych pamiatok
Mestá, obce, samosprávne kraje, ale aj vysoké školy, cirkevné inštitúcie či občianske združenia a neziskové organizácie môžu Ministerstvo kultúry (MK) SR požiadať o dotáciu na rekonštrukciu objektov zapísaných do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Lehota na predkladanie žiadostí je do 16. marca.
viac
12.08.2019
Po komplexnej rekonštrukcii opäť otvoria pasáž z námestia
Po kompletnej rekonštrukcii onedlho mesto Stará Ľubovňa opäť sprístupní pasáž na Námestí sv. Mikuláša. Podľa primátora Ľuboša Tomka išlo o jednu z najvýznamnejších investičných akcií mesta, ktorú realizovali vlani a počas tohto roka.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
22.08.2022
Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni otvorila parkovací dom
Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni otvorila v piatok 19. augusta nový parkovací dom. Jedinečný projekt spolu s priľahlými parkoviskami má zlepšiť dostupnosť k medicínskym službám a komfort zamestnancov i pacientov zdravotníckeho zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %