Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.01.2022 01:55

ŽSK chce v septembri otvoriť nový učebný odbor pre opatrovateľov


Ilustračná snímka (tasr)


Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pripravuje otvorenie nového učebného odboru, ktorý má vzdelávať personál pre oblasť sociálnych služieb - odborný asistent-opatrovateľ.


ŽSK zašle podľa hovorkyne Lucie Lašovej do konca marca podklady na vydanie povolenia Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a následne spustí prihlasovanie záujemcov o štúdium.       

Doplnila, že prvý ročník nového učebného odboru otvoria v septembri 2022 v priestoroch Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši. "V prvej fáze sa začne ročnou večernou formou, v ďalšom školskom roku privíta aj žiakov nastupujúcich na stredoškolské štúdium," uviedla Lašová.       

Učebný odbor bude ponúkať osnovy pracujúce s najnovšími trendmi v poskytovaní sociálnych služieb. "Celý proces otvorenia učebného odboru si vyžaduje nielen vybudovanie modernej školy s internátom, knižnicou a praktickými učebňami. Ale aj vytvorenie stážových pracovísk s pracovným prostredím pre učebný proces podľa druhu sociálnej a zdravotnej služby, čo sa nám darí napĺňať," informovala zakladateľka Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb Mária Kovaľová.       

"Je dôležité neustále zvyšovať status opatrovateľov, k čomu nepochybne prispeje aj absolvovanie novej formy vzdelávania. Aby sme dokázali zabezpečiť kvalitné a dostupné sociálne služby aj v budúcnosti, musíme začať s prípravou personálu už dnes," dodala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Rok Juraja Turza vyvrcholí otvorením unikátnej expozície
Rok 2016 je v Žilinskom kraji vyhlásený Rokom Juraja Turza, uhorského palatína a významného rodáka z Lietavy. Pri príležitosti 400. výročia úmrtia najznámejšieho člena z rodu Turzovcov otvorí Považské múzeum v Žiline stálu expozíciu v Sobášnom paláci v Bytči venovanú Jurajovi Turzovi.
viac
27.04.2018
Cez víkend odomkneme župné hrady
Hrady Žilinskej župy, Oravský hrad i hrad Strečno, sa pripravujú na hlavnú letnú sezónu, ktorá sa začína už tento víkend 28. – 29. apríla. Po ročnej pauze kvôli prácam na stabilizácii brala bude verejnosti od 1. mája sprístupnený aj hrad Likava.
viac
09.05.2020
Kultúrne inštitúcie začínajú vítať prvých návštevníkov po dvoch mesiacoch
V súvislosti so zrýchleným uvoľňovaním bezpečnostných opatrení proti novému koronavírusu, ktoré schválila vláda s platnosťou od 6.mája, otvárajú svoje brány návštevníkom nielen vonkajšie expozície kultúrnych inštitúcií, ale i samotné múzeá, galérie, či knižnice.
viac
26.05.2021
Otvorenie pastierskej sezóny v Múzeu kysuckej dediny
Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo pre návštevníkov Múzea kysuckej dediny 30. 5. 2021 podujatie pod názvom Otvorenie pastierskej sezóny, ktoré bude spojené aj s váľaním mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %