Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.05.2022 12:35

ŽSK ocenil inovácie roku 2021 aj podnikateľské zámery stredoškolákov


Snímka zdroj: (zilina.sp21.sk).


Ocenenie Inovácia Žilinského kraja 2021 získala v kategórii regionálny rozvoj nezisková organizácia VEPOS Horného Turca s projektom Klimatické centrum Horného Turca/Naše prvé dušičky bez plastovej kytičky.


V kategórii malé a stredné podniky zvíťazila spoločnosť ArchCaffe s projektom Pivovar Nilio – prvý nealkoholický pivovar na Slovensku. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ocenil v utorok v Žiline aj troch študentov v súťaži Stredoškolský podnikateľský zámer 2021.

Víťazom sa stal Michal Pazúrik, študent Strednej priemyselnej školy informačných technológií v Tvrdošíne, so zámerom Zverochov Námestovo – viac než len chovprodukt. "Druhé miesto získal Matej Hušla, študent Strednej priemyselnej školy informačných technológií v Tvrdošíne, so zámerom Tričko plné energie. Tretie miesto patrí Annemárii Zboroňovej, študentke Strednej odbornej školy podnikania a služieb v Námestove, so zámerom Pomáhajko," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Pripomenula, že ceny odovzdali po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19. "O to viac ma teší, že som ich mohla odovzdať osobne a podporiť inovatívne myšlienky študentov a zástupcov spoločností. Inovácie patria medzi silné stránky celého ŽSK. Potenciál tu stále je a aj počas pandémie boli nielen úrady, ale aj firmy nútené veľmi flexibilne reagovať," povedala Jurinová.

Vznik odpadu na cintorínoch sa už druhý rok snaží minimalizovať projekt Naše prvé dušičky bez plastovej kytičky. "Obec, ktorá veľa separuje a znižuje komunálny odpad, dopláca najviac na odpad z cintorínov. Chceli by sme na cintorínoch viac biodiverzity, zriadiť tam hmyzie hotely a ukázať, že pietne miesto môže byť aj krásne, oddychové a prospešné prírode," vysvetlila riaditeľka neziskovej organizácie VEPOS Horného Turca Mária Kevická.

Ocenení účastníci získali konzultačné služby Inovačného centra Inovia. "Vieme im pomôcť napríklad nájsť prvých zákazníkov alebo ich spojiť s expertom, ktorý by im pomohol posunúť sa ďalej. Najskôr urobíme prvotnú diagnostiku a podľa nej sa nastaví, čo ďalej. Verím, že to nápadom a projektom pomôže," podotkol riaditeľ inovačného centra Vlastimil Kocián.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2017
Stredoškoláci uvarili víťazstvo
V polovici februára sa Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch zmenila na arénu najlepších stredoškolských kuchárov. Stredoškoláci s obrovskou chuťou a mimoriadnym citom pre varenie ukázali svoju šikovnosť. Výsledky napovedajú, že našu gastronómiu posilnia nové talenty.
viac
16.09.2017
Žilinská ŽupaTOUR prilákala takmer 2 500 cyklistov
Päť unikátnych pretekov zapojených do cyklosérie Žilinská ŽupaTOUR absolvovalo tento rok 2 449 cyklistov. Počas apríla až septembra precestovali historické regióny Žilinského kraja a postavili sa na štart cyklosúťaží v Turčianskych Tepliciach, Liptovskej Lúžnej, Súľove, Dolnom Kubíne a Snežnici.
viac
01.02.2020
Župa ocení podnikateľské nápady stredoškolákov
Už o pár dní končí prihlasovanie na okrúhly desiaty ročník Stredoškolského podnikateľského zámeru. Nápadití stredoškoláci môžu svoje projekty prihlasovať do 7. februára 2020.
viac
29.06.2021
V júli odštartuje druhý ročník úspešnej súťaže Spoznaj kraj
Počas leta spúšťa krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj druhý ročník súťaže s názvom Spoznaj kraj, ktorej cieľom je zvýšiť návštevnosť prírodných a kultúrnych atraktivít Žilinského kraja, podporiť kultúrne inštitúcie a tiež podnikateľské subjekty v cestovnom ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %