Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.01.2021 02:30

Župa získala darom 300 000 ochranných rúšok z Taiwanu


Na snímke zľava poslanec NR SR Peter Osuský, vedúci Taipejskej reprezentačnej kancelárie na Slovensku David Nan-Yang Lee a predseda BSK Juraj Droba. Autor snímky: (Monika KOVÁČOVÁ).


Druhé najväčšie taiwanské mesto Kaohsiung darovalo Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK) 300 tisíc ochranných rúšok.


Odovzdať ich prišiel priamo vedúci Taipejskej reprezentačnej kancelárie na Slovensku David Nan-Yang Lee a poslanec Národnej rady SR (NR SR), podpredseda Zahraničného výboru NR SR a predseda skupiny priateľstva medzi Taiwanom a Slovenskom v NR SR Peter Osuský. Cieľom bolo pomôcť Bratislavskému kraju v boji s pandémiou Covid-19.

„Je to štedrý dar a ďakujem zaň mestu Kaohsiung a jeho primátorovi. Bude zužitkovaný veľmi rozumným a vhodným spôsobom. Rúška rozdistribuujeme našim lekárom, poputujú tiež do zariadení sociálnych služieb a všade tam, kde je to potrebné. Časť bude použitá pre potreby nášho úradu. Takéto dary nedostávame často, je to pre nás výnimočné a veľmi si to vážime. Zároveň je to symbol toho, že priateľstvo dokáže fungovať bez ohľadu na vzdialenosť,“ poďakoval sa predseda BSK Juraj Droba.

Všetci sa spoločne zhodli, že pandémia dala celému svetu tvrdú lekciu a že jediná cesta k zlepšeniu situácie a vrátenie sa do bežného života, je zodpovedný prístup nás všetkých, kráčať spoločne a pomáhať jeden druhému. 

„Naším cieľom je pomôcť inému regiónu poraziť túto pandémiu. Naším tajomstvom sú v prvom rade ľudia, ktorí skutočne dodržiavajú nariadenia. Myslím si, že aj vláda je transparentná, ľuďom poskytuje informácie s cieľom zamedziť akýmkoľvek podozreniam či nedôvere zo strany verejnosti. Tým dosahuje Taiwan to, že verejnosť koná v súlade s nariadeniami,“ ozrejmil David Nan-Yang Lee, vedúci Taipejskej reprezentačnej kancelárie na Slovensku.

Zástupca Lee, župan Droba, a poslanec Peter Osuský, dúfajú, že pandemická situácia na Taiwane a na Slovensku bude čoskoro pod kontrolou a vráti sa do normálneho života. Župan Droba a poslanec Osuský vyjadrili obavu z vypuknutia infekcie vo všeobecnej nemocnici Taoyuan na Taiwane. Dúfajú, že sa situácia čoskoro upokojí, myslia na všetkých dotknutých a vyjadrujú im svoju podporu.

Okrem symbolického odovzdania rúšok bola počas neformálneho rozhovoru otvorená otázka ďalšej spolupráce medzi Kaohsiungom a bratislavskou župou, napríklad v oblastiach ako je kultúra, cestovný ruch, zdravie, vzdelávanie, veda a technika, či podpora priateľských kontaktov medzi občanmi.

„Taiwan je príkladom krajiny, ktorá úspešne zvláda boj s pandémiou. Veľmi si cením, že keď dostali vírus pod kontrolu, začali pomáhať krajinám, ktoré sú na tom zle. Pre mňa je dar od mesta Kao-siung len jeden z mnohých príkladov úspešnej spolupráce a priateľstva Slovenska a Taiwanu,“ vyzdvihol na záver Peter Osuský, poslanec NR SR, podpredseda Zahraničného výboru NR SR a predseda skupiny priateľstva medzi Taiwanom a Slovenskom v NR SR.

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2019
TSK pri zavádzaní Integrovaného dopravného systému nadväzuje spoluprácu so ŽSK
Na základe podpísaného Memoranda o spolupráci sa v stredu 13. marca 2019 uskutočnilo na pôde župného úradu v Trenčíne pracovné stretnutie, ktorého hlavnou témou bola ďalšia možná vzájomná spolupráca oboch krajov v oblasti integrovanej dopravy.
viac
03.09.2019
Župní prváci budú piť ekologicky
Do prvých ročníkov župných stredných škôl sa zapísalo takmer 4000 prvákov. Aby sa im lepšie zvykalo na nový režim, prostredie a spolužiakov, dostali malý darček - EKO fľaše, ktoré im daroval Bratislavský samosprávny kraj akozriaďovateľ škôl, ktoré budú od septembra navštevovať.
viac
27.05.2020
Mesto Žilina darovalo zdravotníkom tisícky rúšok
Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina dnes navštívil žilinský primátor Peter Fiabáne. Priniesol jej dar v podobe 10-tisíc kusov jednorazových chirurgických rúšok, ktoré Žilinčania získali z družobného čínskeho mesta Changchun.
viac
09.01.2021
Bratislavská župa distribuuje ochranné pomôcky pre zariadenia sociálnych služieb
Stovky ochranných štítov, okuliarov, dezinfekcie, tisícky oblekov, respirátorov, či jednorazových masiek. To všetko sú osobné ochranné pracovné pomôcky určené najmä pre zariadenia sociálnych služieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %