Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.01.2020 07:50

Zuzana Čaputová vyzvala v Auschwitzi na boj proti fašizmu


Bývalý väzeň, ktorý prežil  holokaust sa účastní na spomienkovej oslave pri príležitosti 75. výročia oslobodenia bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime 27. januára 2020. FOTO TASR/AP


Na boj proti fašizmu vyzvala v pondelok prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá sa zúčastňuje na slávnostnej ceremónii v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pri príležitosti 75. výročia jeho oslobodenia.


"Fašizmus je stále živý aj u nás, v našej spoločnosti, a preto si myslím, že je veľmi dôležité, aby sme spoločnými silami urobili všetko pre to, aby sa opäť nedostal k moci," povedala Čaputová novinárom počas návštevy Auschwitzu-Birkenau. Dodala, že z rovnakého dôvodu sa pred pár dňami zúčastnila na Svetovom fóre o holokauste v Jeruzaleme.

Slávnostná ceremónia v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pri príležitosti 75. výročia jeho oslobodenia sa začala o 15.30 h. Zúčastňujú sa na nej členovia kráľovských rodín, prezidenti a premiéri z takmer 60 krajín.       

Ešte pred začiatkom ceremónie viac než 200 ľudí, ktorí prežili holokaust, položilo vence k múru smrti, kde nacisti počas existencie tábora zastrelili tisíce väzňov.       

Nacisti počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zabili viac ako milión Židov a sovietskych vojnových zajatcov, ako aj predstaviteľov poľskej inteligencie a príslušníkov rôznych národností vrátane asi 15.000 sovietskych občanov.     

Tábor Auschwitz-Birkenau bol oslobodený 27. januára 1945 Červenou armádou.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2017
Stredoškoláci spoznajú návštevou Osvienčimu tragédiu holokaustu
Pri príležitosti 72. výročia oslobodenia vyhladzovacieho tábora v poľskom Osvienčime predstavil predseda BSK program Pamätajte!, ktorý je určený študentom stredných škôl.
viac
25.11.2019
Mesto Medzilaborce si pripomína 75. výročie oslobodenia
Pripomenúť si 75. výročie oslobodenia mesta je cieľom Laboreckých dní, ktoré sa od piatku (22. 11.) konajú v Medzilaborciach. Ich vyvrcholením budú spomienkové oslavy a pietny akt kladenia vencov k pamätníku oslobodenia v utorok (26. 11.).
viac
02.01.2020
75. výročie oslobodenia Svidníka
„Ctíme si hrdinov, oslavujeme oslobodenie“ s týmto mottom si na začiatku nového roka pripomenieme pre Svidník mimoriadne dôležité udalosti.
viac
27.01.2020
Rekonštrukcie bojov pripomenuli oslobodenie Levoče pred 75 rokmi
Oslobodenie mesta Levoča a jeho okolia počas druhej svetovej vojny pred 75 rokmi pripomína trojdňové víkendové podujatie v tomto regióne. Súčasťou sobotňajšieho programu bola rekonštrukcia bojov medzi 1. československým armádnym zborom a nemeckým Wehrmachtom o kótu 642 na Starej hrhovskej ceste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %