Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
25.12.2018 09:35

Aj šľachtici v minulosti na Vianoce zdobili stromček


Ilustračná snímka (VIhorlatské múzeum)


Aj šľachtici v minulosti na Vianoce zdobili stromček, obdarovávali sa najmä deti. Medzi darčekmi boli bábiky, vojačikovia, obľúbenými boli aj knihy či oblečenie.


O tom, ako vyzerali najkrajšie sviatky v roku v humenskom kaštieli, zatiaľ veľa záznamov nie je. "Vychádzame zo všeobecných informácií, ktoré sú dostupné a publikované v rôznych knihách," uviedla pre TASR historička Vihorlatského múzea v Humennom Zuzana Koščová. Vianoce podľa nej prebiehali v rodinnom kruhu. "Stavali si stromčeky, vyzdobovali si miestnosti, dokonca si vyrábali aj vlastné ozdoby, teda deti v rámci pracovného vyučovania," opísala.       

Prvý písomný doklad o osvetlenom vianočnom strome sa nachádza v brémskej kronike z roku 1570. "Bol ozdobený datlami, orieškami, sušeným ovocím a z papiera vyrobenými kvetmi. Boli na ňom aj sviečky. A to pretrvalo aj do neskorších období," spomenula ešte girlandy, ktoré vytvárali v šľachtických rodinách z farebných alebo lesklých papierikov, v neskoršom období to boli aj anjelské vlasy. "V 20. storočí už aj sklenené gule, v tom novšom období aj kolekcie," doplnila.       

Koščová uviedla, že medzi darčekmi boli bábiky, vojačikovia, obľúbené boli aj knihy a súčasti oblečenia, napr. pančušky, kabátiky, rukavice, čapice, topánky. "Keď bolo viacero detí, darčeky boli umiestnené na stoloch, niekedy neboli zabalené ani v papieri," podotkla.       

O tom, ako vyzeralo vianočné menu, nemajú v múzeu zatiaľ žiadne doklady. "Vieme, že na konci 19. a začiatkom 20. storočia boli na stoloch už aj citrusy," spomenula. Stôl bol podľa jej ďalších slov prestretý veľmi sviatočne s najlepším porcelánom a príborom. "Neboli to tradičné jedlá, ako ich poznáme dnes," uviedla s tým, že sa podávalo niekoľko chodov. "Určite sa tam našla ryba, kaše, zelenina, pečené mäsá, koláče, zákusky, torty," vymenovala.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2019
Nádvorie kaštieľa skrývalo prekvapenia, odhalila ich rekonštrukcia
Režim rekonštrukcie vnútornej fasády humenského kaštieľa priniesol niekoľko prekvapení. Sú nimi neočakávané architektonické prvky odkryté na druhom nadzemnom podlaží, a tiež rozhodnutie KPÚ v Prešove, že nádvorie sídla Vihorlatského múzea (VM) bude musieť zmeniť svoju úroveň.
viac
12.02.2020
Vihorlatské múzeum predstavuje šľachtické manželstvá videné optikou histórie
Osudy manželských párov šiestich šľachtických rodov spätých s humenským kaštieľom prezentuje počas Národného týždňa manželstva Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom.
viac
22.06.2022
Humenský kaštieľ má po rekonštrukcii za 6,5 milióna eur svoju renesančnú podobu
Renesančný kaštieľ v Humennom má po rozsiahlej rekonštrukcii exteriéru opäť podobu z obdobia poslednej andrássyovskej prestavby.
viac
27.12.2022
V kaštieli prezentujú šľachtické Vianoce grófa Andrássyho z roku 1864
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove pripravilo pre svojich návštevníkov výstavu s názvom Vianoce u šľachticov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %