Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.02.2023 11:40

Analýzu výsledkov kampane Do práce na bicykli poskytnú mestám a obciam


Ilustračná snímka: (tasr).


Do kampane Do práce na bicykli 2022 sa v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) zapojilo 1577 účastníkov zo 460 zaregistrovaných tímov. Súťažiaci vykonali vyše 35.000 jázd, pričom najazdili celkovo viac ako 238 000 kilometrov.


Úsek cyklokoordinátorky TTSK analyzoval a vydal výsledky vo forme verejne dostupnej brožúry, obciam a mestám poslúži na posúdenie možností rozvoja siete cyklotrás, a to najmä v ich intravilánoch a blízkom okolí. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

"Do národnej kampane sa minulý rok okrem Úradu TTSK zapojilo aj 12 miest a obcí na území kraja. Vznikol tým cenný súbor údajov o správaní takmer 1600 bicyklujúcich obyvateľov. Dáta sme zakúpili, spracovali, vyhodnotili a publikovali v brožúre. Verím, že tieto informácie pomôžu zapojeným mestám a obciam urobiť čo najlepšie rozhodnutia v prospech udržateľnej mobility," povedal Viskupič.

Do kampane sa zapojili všetky okresné mestá v kraji, ako aj mestá Sereď, Sládkovičovo a Vrbové či obce Hrnčiarovce nad Parnou a Jaslovské Bohunice. V celoslovenskom porovnaní miest sa na druhej priečke umiestnil Hlohovec. Medzi najlepšími desiatimi mestami skončila Trnava a v druhej najlepšej desiatke sa umiestnili aj Sereď a Vrbové. TTSK sa v kategórii krajov umiestnil na štvrtom mieste.

"V analýze sme vyhodnocovali dopravné správanie účastníkov kampane. Z dát sme zistili, že pohyb obyvateľstva za prácou udržateľným spôsobom sa najintenzívnejšie uskutočňuje najmä v intraviláne a okolí sídiel v prímestských oblastiach. Spracované dáta teda kopírujú závery Štúdie rozvoja cyklistickej dopravy v TTSK. To znamená, že ak má byť výstavba nových cyklotrás ekonomicky efektívna a spoločensky užitočná, je vhodné ju koncentrovať práve do intravilánov sídiel a ich blízkeho okolia," povedala cyklokoordinátorka TTSK Silvia Prokopová.

Brožúra je dostupná spolu s ďalšími dokumentmi, ako Stratégia rozvoja cyklotrás a cyklodopravy v TTSK na roky 2018 - 2023 alebo Štúdia rozvoja cyklistickej dopravy v TTSK, na webovej stránke kraja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2022
Do práce na bicykli s rekordnou účasťou samospráv
Kampaň Do práce na bicykli sa blíži do svojho veľkého registračného finále. Tímy majú na prihlasovanie do najväčšieho pelotónu Slovenska čas do 7. júna 2022. Jeden rekord sa súťaži podarilo prekonať – v počte registrovaných samospráv.
viac
02.06.2022
ZMOS podporil Káčera na bicykli 2022
Združenie miest a obcí Slovenska podporilo aj aktuálny ročník charitatívnej cyklojazdy po Slovensku 2022. V poradí ide o deviaty ročník podujatia, ktoré v sebe spája charitu s prezentáciou regiónov.
viac
27.09.2022
V Trnave, Senici a Dunajskej Strede bude veľtrh Kam na strednú
V Trnave a následne aj v Dunajskej Strede a Senici pripravuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sériu podujatí pre žiakov základných škôl Kam na strednú 2022.
viac
17.10.2022
Žiaci budú jazdiť do školy na bicykli, v pondelok sa začína 8. ročník kampane
V pondelok (17. 10.) sa spúšťa ôsmy ročník kampane Do školy na bicykli. Cieľom je zlepšovať podmienky pre bezpečné a komfortné dochádzanie do škôl po celom Slovensku pešo alebo na bicykli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %