Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
02.05.2023 04:15

Bukovszky vyzýva obce odstrániť nedostatky v oblasti menšinových jazykových práv


Na snímke splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Bukovszky. Snímka zdroj: (tasr).


Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky vyzval listom menšinové obce na odstránenie nedostatkov v oblasti dodržiavania menšinových jazykových práv. Reagoval tým na výsledky Správy o používaní jazykov národnostných menšín za obdobie rokov 2021 - 2022.


"Zistené a konkretizované nedostatky sú väčšinou správne delikty, na základe ktorých sa môže začať správne konanie a udelenie finančnej pokuty," uviedli z úradu splnomocnenca. Dodali, že na základe písomnej výzvy majú obce informáciu o spôsobe a termíne odstránenia nedostatkov zaslať do konca mája, pričom splnomocnenec im poskytol základné informácie o poskytovanej odbornej a metodickej pomoci pri aplikácii menšinového zákona.

Posledná správa podľa úradu splnomocnenca však potvrdila dlhodobý trend, podľa ktorého narastá počet menšinových obcí, ktoré v maximálnej miere dodržiavajú menšinové jazykové práva. "Tieto zistenia vychádzajú zo samosprávami vyplnených dotazníkov, v ktorých obce odpovedali na okruhy otázok týkajúcich sa menšinových jazykových práv," podotkli.

Ako ďalej uviedli, kým v predchádzajúcom období z celkového počtu 638 menšinových obcí bolo bez nedostatkov 58 (57 maďarských a jedna rusínska), v roku 2022 počet narástol na 114 (108 maďarských a šesť rusínskych obcí). "Od roku 2012 sa postupne zvyšuje počet tzv. príkladných obcí, ktoré svoje zákonné povinnosti a možnosti v maximálnej miere aplikujú," dodali z úradu splnomocnenca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2018
Ministerstvo vnútra SR pomôže obciam s bývaním rómskych komunít
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), vyhlásilo dňa 19. novembra 2018 výzvu zameranú na zlepšené formy bývania.
viac
23.10.2019
Bukovszky: Polovica menšinových samospráv neinformuje o jazykových právach
Až polovica takzvaných menšinových samospráv neinformuje svojich obyvateľov o ich právach, čo sa používania jazyka národnostnej menšiny týka.
viac
10.12.2020
MV vyčlenilo z eurofondov 17 miliónov eur na budovanie inžinierskych sietí
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo výzvu zameranú na dobudovanie inžinierskych sietí v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zo zdrojov Európskej únie na ňu vyčlenilo vyše 17 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MV SR Petar Lazarov.
viac
07.01.2021
Výzva Fondu na podporu kultúry národnostných menšín
Dávame do pozornosti termín na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie alebo štipendia na rok 2021 pre maďarskú a rómsku národnostnú menšinu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Termín predkladania žiadostí je do 15. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %