Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
02.05.2024 11:05

Eurofondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja


ZMOS - logo


Vstup SR do Európskej únie (EÚ) je významným míľnikom aj pre mestá a obce. Európske fondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja na Slovensku. Poukázalo na to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.


"Mestá a obce sú aktívnymi aktérmi európskych politík, takmer 70 percent európskej legislatívy vykonávajú mestá a obce, implementujú ich do všeobecne záväzných nariadení. Európske fondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja na Slovensku, čo vytvára veľmi silnú interakciu miest a obcí k EÚ. Sme vďační, ale na druhej strane nechceme len prijímať, ale sa aj podieľať na formovaní a nastavovaní európskych verejných politík," poznamenal predseda združenia Jozef Božik.

ZMOS si uvedomuje, že miestna územná samospráva sa nezhostila všetkých výziev a príležitostí. "Členstvo v EÚ nie je o jednotlivých aktéroch verejnej politiky, ale verejnej správe a štátu ako celku. Využívali sme príležitostí a výzvy do tej miery, do ktorej sme ich ako členská krajina EÚ nastavili a vyjednali," dodal Božik.         

Združenie si pripomenulo aj Sviatok práce, ktorý sa tiež oslavuje 1. mája. "Mestá a obce vytvárajú priestor a snažia sa, aby na ich území mohli pôsobiť firmy a spoločnosti, ktoré dávajú prácu pre obyvateľov miest a obci, ktorí vďaka tomu vytvárajú v oblasti výroby a služieb hodnoty prinášajúce vyššiu kvalita života," uzavrelo.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.03.2020
ZMOS skúma financovanie komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska začalo v pondelok (2. 3.)s ďalším prieskumom. Sústredíme sa na postoje starostov a primátorov k financovaniu samospráv. Prieskumom kvantifikujeme postoje štatutárnych predstaviteľov samospráv k súčasnému financovaniu a tiež alternatívnym formám financovania komunálu.
viac
05.05.2020
Reforme verejnej správy sa bude v parlamente venovať špeciálna komisia
Reforme verejnej správy sa bude v Národnej rade (NR) SR venovať špeciálna komisia, ktorá bude zriadená pod parlamentným výborom pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
12.02.2021
Jasný signál eurokomisárom
Komisárovi Európskej komisie pre poľnohospodárstvo a eurokomisárke pre kohéziu a reformy odchádza zo Slovenska mimoriadne vážny signál.
viac
14.01.2023
Zasadala Sekcia inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS
Na štvrtkovom rokovaní Sekcie inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS, ktoré sa konalo v Dudinciach, bolo prijatých niekoľko uznesení k cestovnému ruchu a regionálnemu rozvoju v území. Témou rokovania boli aj eurofondy a plán obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %