Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
22.08.2023 12:35

Chodníková novela znamená pre mesto nedostatok parkovacích miest


Ilustračná snímka.


Mesto Dudince v Krupinskom okrese sa priebežne pripravuje na zmeny vyplývajúce z tzv. chodníkovej novely, ktorá začne platiť od 1. októbra. Pre legislatívnu zmenu sa samospráva obáva nedostatku parkovacích miest v niektorých častiach mesta. Uviedol to primátor Dušan Strieborný.


Ako ďalej informoval, nadobudnutie účinnosti zmeny zákona aj po jeho odklade spôsobí problémy samosprávam i vodičom. "Mesto, jeho občania a návštevníci sa však budú musieť s uvedenou zmenou zákonným spôsobom vysporiadať," vyhlásil. Podotkol, že samospráva má v súčasnosti uzatvorenú zmluvu o pôsobnosti mestskej polície zo Šiah na území Dudiniec. "Po nadobudnutí účinnosti uvedenej zmeny bude zákonné riešenie plne v kompetencii mestskej polície," zdôraznil.

Primátor konštatoval, že v posledných rokoch sprístupnili v Dudinciach, hlavne v ich centre, jednosmerné ulice. Získali tak niekoľko parkovacích miest. "Aj po rekonštrukcii domu služieb sme v roku 2018 vytvorili 25 parkovacích miest. Stále však v centre cítime, že miesta chýbajú," objasnil. Podľa jeho slov je to tým, že Dudince sú kúpeľné mesto a sú plné turistov. V minulosti vznikal problém napríklad pri obchode s potravinami. Jeho návštevníci napríklad obsadili miesta, ktoré patrili nájomným bytom. "Situácia sa zlepšila, keď v meste pribudli ďalšie potraviny a niektorí zákazníci sa so svojimi autami premiestnili k nemu," potvrdil.

Strieborný povedal, že samospráva začala pred pandémiou nového koronavírusu s vypracovaním konceptu parkovania v Dudinciach. Za dva roky však pre opatrenia prišlo mesto o príjem vyše 400 000 eur z cestovného ruchu. "Máme vyhliadnuté centrálne zóny, kde chceme spoplatniť parkovanie s tým, že obyvatelia s trvalým pobytom budú zvýhodnení," poznamenal. Primátor pripustil, že Dudince sú jedno z malého počtu miest cestovného ruchu, kde sa za parkovanie neplatí. "V súčasnosti je to veľký únik finančných prostriedkov, ktoré by sme vedeli využiť na parkovanie a budovanie miest," ukončil.

Vlani v marci vstúpila do platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá neumožňuje stáť autám na chodníku ani v prípade, ak na ňom zostane priestor 1,5 metra pre chodcov. Prechodné obdobie, keď ešte je možné takto parkovať, uplynie 30. septembra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2020
Elektrické kolobežky priniesli aj negatíva
Zdieľané elektrické kolobežky priniesli v Bratislave okrem pozitívneho vplyvu na ekologickú a zdieľanú mobilitu aj negatíva vo forme blokovania komunikácií či porušovania verejného poriadku nadmerne hlučným bezpečnostným alarmom.
viac
02.03.2022
Parkovanie na chodníkoch je od utorka obmedzené, novela je už účinná
Parkovanie motorových vozidiel na chodníkoch je od utorka obmedzené. Novela zákona o cestnej premávke, ktorá tieto zmeny prináša, už nadobudla účinnosť. Krátky čas na prípravu na toto opatrenie kritizovalo napríklad mesto Bratislava.
viac
20.05.2022
Skenovacie auto bude v uliciach kontrolovať parkovanie
Mestská polícia (MP) v Trnave predstavila skenovacie auto, vybavené ôsmimi kamerami, ktoré bude kontrolovať parkovanie v zónach s regulovaným parkovaním.
viac
03.05.2023
Zvolen sa pripravuje na spustenie zákazu parkovania na chodníkoch
Mesto Zvolen sa pripravuje na spustenie zákazu parkovania na chodníkoch. Povinnosť, ktorá vyplýva zo zákona, zapracovali v dvoch dopravných projektoch, ktoré si dalo mesto v minulosti spracovať. Informoval o tom hovorca mesta Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %