Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
16.04.2022 10:05

Čiernohronská železnica otvára sezónu počas veľkonočného víkendu


Ilustračná snímka


Čiernohronská železnica , ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie turistické atrakcie v Banskobystrickom samosprávnom kraji a ročne ju navštívi až 70.000 turistov, otvára svoje brány už počas veľkonočných sviatkov, v sobotu (16. 4.).


Ako uviedol Aleš Bílek, riaditeľ ČHŽ, po dvojročnej prestávke, keď sa otvorenie železnice neustále posúvalo pre protipandemické opatrenia, sa vrátili k osvedčenému skoršiemu termínu. V sobotu bude jazdiť aj parná lokomotíva a počas dňa bude v Lampárni podávané obedové menu s ukrajinskými špecialitami. To pripravia rodiny, ktorým nezisková organizácia poskytla vo svojich prenajatých priestoroch dočasné útočisko.       

„Otvorenie sezóny je pre nás vždy veľkou udalosťou. Tento rok to vnímame o čosi intenzívnejšie. V kontexte aktuálnej situácie s vojnou na Ukrajine sme si uvedomili, ako železnička za uplynulých pár rokov vyrástla a kam sa posunula. V minulosti sme boli takmer úplne odkázaní na pomoc druhých, dobrovoľníkov a sponzorov, dnes dokážeme vďaka rastúcej návštevnosti pomáhať aj my,“ konštatoval Bílek.       

ČHŽ po vypuknutí konfliktu ponúkla ubytovanie pre 13 vojnových utečencov. „Príbehy týchto ľudí nemedializujeme. Snažíme sa im poskytnúť pocit bezpečia a pomôcť im začleniť sa do každodenného života. Ide najmä o matky s deťmi. Počas leta sme ich zamestnali u nás. Dievčatá dvakrát do týždňa absolvujú hodiny slovenčiny. Návštevníkov však prosíme o zhovievavosť pri komunikácii,“ dodal Bílek.       

Vlaky ČHŽ od Bielej soboty premávajú podľa pravidelného cestovného poriadku dostupného na stránke www.chz.sk. O plánovaných akciách železnica informuje aj na sociálnej sieti.       

„Do sezóny vstupujeme s veľkým rešpektom. Zvyšovanie cien má priamy dosah aj na našu prevádzku, čo sa už odzrkadlilo na prvých objednávkach uhlia, nafty a ďalšieho materiálu. Ostávame však optimistickí a takmer po  dvoch rokoch pandémie sa už tešíme na prvé stretnutia s turistami, našimi podporovateľmi a dobrovoľníkmi,“ poznamenal Bílek.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2017
Cez víkend otvára detská železnica tohtoročnú sezónu
Po zimnom spánku sa prebúdza aj Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná cez víkend 29. a 30. apríla od 11. do 16. hodiny. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9. hodine.
viac
10.05.2019
Novinkou letnej turistickej sezóny na Oravskej lesnej železnici je Remeselný dom
Hlavnú letnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria už túto nedeľu 12. mája. Návštevníkov povozí parná lokomotíva Gontkulák a zabaví bohatý sprievodný program.
viac
05.05.2020
Košickou detskou historickou železnicou sa odvezieme už 8. mája
Detská železnica v Košiciach otvorí svoje brány pre verejnosť už počas najbližšieho štátneho sviatku – 8. mája.
viac
16.05.2022
Odštartovala letná sezóna na horehronských cyklodrezinách
Druhý ročník pretekov na horehronských cyklodrezinách v obci Hronec v okrese Brezno odštartoval v sobotu (14. 5.) tohtoročnú letnú sezónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %