Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
27.12.2019 11:10

Ďalším slovenským prvkom v zozname UNESCO by mohlo byť kovačické maliarstvo


Katarina Karlecik: Svadba. Ilustračný výrez, zdroj: Naivna Umetnost Kovačica


Počet prvkov slovenského pôvodného umenia, ktoré sú zapísané vo svetovom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, by mohol byť v roku 2020 opäť bohatší.


Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) avizuje, že v spolupráci so zástupcami Srbska by sa mal návrh na zápis týkať aj kovačického insitného umenia z prostredia Slovákov z Vojvodiny.       

Prísľub o iniciovaní návrhu prišiel zo srbskej strany počas tohtoročnej návštevy Laššákovej v Srbsku. "Počas osláv Medzinárodného dňa materinského jazyka v Kovačici som sa stretla so srbským ministrom kultúry Vladenom Vukosavljevičom. Pán minister mi dal verejný prísľub o iniciovaní zápisu kovačického insitného umenia do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v roku 2020," informovala šéfka slovenského rezortu kultúry.       

Išlo by už o ôsmy zápis so slovenským pôvodom vo svetovom zozname. Doteraz posledným je Drotárstvo, ktoré zapísali do zoznamu 12. decembra 2019 v kolumbijskej Bogote. Do zoznamu sa v predchádzajúcich rokoch dostali Fujara – hudobný nástroj a jeho hudba (2005), Terchovská muzika (2013), Gajdošská kultúra (2015), spoločne s Českou republikou Bábkarstvo na Slovensku a v Česku (2016), Horehronský viachlas (2017) a spoločne s Rakúskom, Maďarskom, Českou republikou a Nemeckom Modrotlač (2018).       

Kovačické insitné umenie sa vyvíjalo od konca tridsiatych rokov 20. storočia, jeho oficiálny vznik sa datuje do 50-tych rokov. V roku 1952 sa uskutočnila prvá výstava insitných maliarov z Kovačice. Od roku 2012 je kovačické insitné umenie zapísané v srbskom národnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2017
Košice získali miesto v Sieti kreatívnych miest UNESCO
Košice sa stali ako prvé mesto na Slovensku súčasťou prestížneho klubu - Siete kreatívnych miest UNESCO. Stali sa jedným zo 64 miest v 44 krajinách celého sveta s novým statusom kreatívneho mesta a jediné v tomto roku z východnej Európy so zameraním na mediálne umenie.
viac
28.04.2018
Obec sa spolu s Mikulčicami uchádza o zápis do zoznamu pamiatok UNESCO
Obec Kopčany (okr. Skalica) sa v rámci vznikajúceho archeoparku Mikulčice – Kopčany už dlhšie plánuje uchádzať o zápis do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO. Obce Mikulčice a Kopčany tento krok avizovali už v roku 2006.
viac
13.12.2019
Drotárstvo zapísali do svetového zoznamu UNESCO
Drotárstvo a jeho tradícia sa dostalo na reprezentatívny Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Rozhodli o tom vo štvrtok členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
viac
28.09.2021
V rímskom tábore v Iži vztýčili zástavu UNESCO
Zástava UNESCO má pripomínať návštevníkom tejto pamiatky nedávny historický zápis medzinárodnej archeologickej lokality Dunajského limesu do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %