Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
08.07.2018 11:05

DEŇ KROJA - nezabudnuteľný zážitok pre celé Slovensko


Logo - pozvánka


Pozývame vás na výnimočný Deň kroja, ktorý sa uskutoční 8. septembra 2018 (sobota) o 15.00 hod. na Námestí SNP v Banskej Bystrici.


Výnimočný deň, ktorý pripravujeme v spolupráci s významnými inštitúciami, ako aj s predstaviteľmi Lúčnice a ďalších významných slovenských folklórnych súborov, začne novodobú kapitolu Slovenska, vďaka ktorej ukážeme, aké je dôležité zachovávať zvyky a tradície, a tým napĺňať hodnoty predchádzajúcich generácií a zároveň ich preniesť na mladú generáciu, aby ona pokračovala v ich zachovávaní.

Veríme, že DEŇ KROJA bude nezabudnuteľným zážitkom pre celé Slovensko.

Bude pre nás veľkou cťou, vážené pani primátorky a starostky, vážení páni primátori a starostovia, ak sa tohto výnimočného dňa zúčastnite spoločne s obyvateľmi vášho mesta, obce, ako aj s ďalšími, ktorí sa budú chcieť tejto akcie zúčastniť v krojoch.

Základom tohto podujatia je snaha, aby sme ukázali naše tradície, pestrú rôznorodosť zvyklostí našich miest a obcí, umenia a krásy krojov, aby sme si aj takto uctili pamiatku ľudí, ktorí sa zaslúžili o vznik slovenských folklórnych súborov a tých, ktorí v nich dlhé roky pôsobili. Zvlášť, aby sme si pripomenuli pamiatku profesora Štefana Nosáľa, zakladateľa Lúčnice.

Folklór sa konečne dostal do povedomia aj mladej generácie. Byť hrdý na svoje mesto, obec alebo región, z ktorého pochádzame, sa stalo aj ich životným mottom.

Budeme šťastní, ak do Banskej Bystrice prídete, ak aj vaši obyvatelia oblečení v krojoch zviditeľnia vaše mesto, obec a región, a tým spoločne podporíme krásnu myšlienku, ktorá obohatí aj našu kultúru a náš život.

Organizátori podujatia:

Mária Reháková, riaditeľka vydavateľstva STAR production, autorka myšlienky

Michal Sýkora, predseda Združenia miest a obcí Slovenska

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V Banskej Bystrici sa uskutoční spomienková akcia Metále (pre vrahov)
V nedeľu, 30. októbra 2016 sa uskutoční na Námestí SNP v Banskej Bystrici spomienková akcia s podtitulom Metále (pre vrahov), ktorej navrhovateľom je laureát ocenenia Biela vrana Ján Mičovský. Organizátormi podujatia sú neformálne hnutie NIOT (Nie v našom meste), CKO a Múzeum SNP v Banskej Bystrici.
viac
13.10.2018
DEŇ KROJA odvysiela verejnoprávna Dvojka
Záznam z nedávneho podujatia DEŇ KROJA bude vysielaný na DVOJKE a to 14. októbra 2018 o 21.00 hod. K samotnému priebehu podujatia sa dnes vyjadril predseda ZMOS Michal Sýkora osobným listom, ktorý adresoval tým, ktorí zabezpečili účasť na jedinečnej prezentácii krojov, folklóru a tradícií.
viac
10.11.2020
Terasy v historickom centre B. Bystrice môžu byť otvorené
Terasy reštaurácií a kaviarní v historickom centre Banskej Bystrice môžu byť otvorené počas celého zimného obdobia, a to pri zachovaní zníženého nájmu o 80 percent. Odsúhlasili to v utorok banskobystrickí mestskí poslanci.
viac
02.09.2022
Na Slovenský deň kroja prišlo 650 folkloristov, predstavili kroje i tradície
Už po piaty raz sa vo štvrtok v Banskej Bystrici stretli milovníci a nadšenci tradícií, folklóru a krojov z celého Slovenska na podujatí Slovenský deň kroja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %