Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
20.09.2023 08:05

Dnes sa koná 35. mimoriadny snem Združenia miest a obcí Slovenska


Hotel Holiday Inn v Žiline, v ktorom sa dnes od 10. hod. koná rokovanie 35. mimoriadneho snemu Združenia miest a obcí Slovenska


Dnes sa v hoteli Holiday Inn v Žiline od 10:00 hod Žiline koná rokovanie 35. mimoriadneho snemu združenia, ktorý zvolal predseda Jozef Božik.


Delegáti takmer zo 62 regionálnych združení miest a obcí Slovenska prerokujú a schvália novelu stanov združenia, ktorá reaguje na aktuálne potreby a podnety členskej základne, tým že vytvára flexibilnú, operatívnu, profesionálnu a otvorenú „platformu“ pre členské mestá, mestské časti a obce a spoluprácu združenia s odbornými a profesijnými subjektmi ako i partnermi v zahraničí v súlade s cieľmi a úlohami združenia.

„Žijeme dobu, kedy musíme operatívne, flexibilne a rýchlo reagovať na návrhy zo strany vlády, ministerstiev, či ďalších partnerov, ako aj riešiť potreby a podnety členskej základne, ktorú tvorí 2791 členských miest, mestských častí a obcí, ktoré sa nachádzajú v rôznorodých regiónoch Slovenska, viac či menej rozvinutých, majú  charakter vidieckej oblasti alebo mesta, majú rôzne prirodzené danosti, či potenciál, ktorý potrebujú podporiť. Niektoré samosprávy sú vystavené častým povodniam, niektoré naopak, čelia častým suchám, v niektorých sa nachádzajú početné menšiny, v niektorých sú školské zariadenia, v niektorých nie, atď. Na tento počet členskej základne a rôznorodosť musíme ako národné združenie reagovať, pokiaľ chceme naplniť svoj účel. Dostal som štvorročný mandát predsedu, ktorý mi dali delegovaní členovia združenia na májovom volebnom sneme a aby som sa ho mohol v plnej dôvere voči členskej základni zhostiť, potrebujeme zmeny vo fungovaní združenia“, uviedol predseda ZMOS Jozef Božik v nadväznosti na zmenu stanov združenia, ktorá bude hlavným bodom zvolania 35. mimoriadneho snemu ZMOS.

Zároveň chceme reagovať aj na podstatu vzniku a etapy vývoja združenia. Podstata ostáva nemenná a musí sa zachovať aj pri  potrebách a výzvach súčasnosti, na čo reagujeme vytvorením pozície čestného predsedu, ktorým môže byť štatutárny zástupca mesta, mestskej časti, či obce, ktorý sa významným spôsobom a dlhodobo podieľa na pôsobení združenia, presadzovaní záujmov miest a obcí a na činnosti v prospech rozvoja miestnej územnej samosprávy, a v súčasnosti je stále nositeľom mandátu voleného zástupcu na miestnej úrovni.

Delegáti snemu prerokujú a schvália aj čiastkové doplnenia k jedenástim prioritám ZMOS, ktoré schválil májový snem združenia, a to v oblasti životného prostredia, sociálnych vecí a regionálneho rozvoja. A predseda ZMOS informuje delegátov o činnosti združenia od posledného májového snemu.

Na sneme sa očakáva účasť približne 250 delegátov zo 62 regionálnych združení Slovenska, ako aj účasť zástupcov strategických partnerov Komunálnej poisťovne a Prima banky, a partnerov Slovenskej sporiteľne, VÚB, Slovak Telekomu, Osobného údaju a DEUS-u.

Počas rokovania mimoriadneho snemu sa o 13. hod. uskutoční tlačový brífing predsedu a podpredsedov ZMOS vo vestibule hotela Holidy Inn k záverom z rokovania mimoriadneho snemu.

 

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2018
Budúcnosť našich miest a obcí spočíva v rozvíjaní toho, čo nás spája
V obci Čimhová sa 6. marca na svojom XVI. sneme zišli členské mestá a obce regionálneho Združenia miest a obcí hornej Oravy. Na zasadaní sa zúčastnilo 13 členov združenia a 16 hostí. Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní zastupoval výkonnýpodpredseda ZMOS Jozef Turčány.
viac
27.04.2022
Stretli sa zástupcovia samospráv z Horného Považia
Pracovné rokovanie snemu Regionálneho združenia miest a obcí Horného Považia, ktoré má bezmála 50 členov, zvolal a viedol jeho predseda a primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Pozvanie medzi kolegov zo samospráv prijal aj predseda ZMOS Branislav Tréger.
viac
11.03.2023
Uskutočnil sa snem Regionálneho združenia miest a obcí Horného Považia
Na sneme Regionálneho združenia miest a obcí Horného Považia, ktorý zvolal a viedol jeho predseda, primátor mesta Žilina Peter Fiabáne, sa zúčastnil aj predseda ZMOS Branislav Tréger.
viac
20.09.2023
Na mimoriadnom sneme ZMOS v Žiline schválili novelu stanov a rozšírenie priorít
Novelu stanov a rozšírenie priorít Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) schválili v stredu dve stovky delegátov na mimoriadnom sneme v Žiline. Na tlačovej konferencii po rokovaní snemu o tom informoval predseda ZMOS Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %