Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
06.09.2021 11:05

Dominanta, ktorú obnovujú, bude atraktívnejšia, pribudne niekdajší komín


Snímka zdroj: Wander Book


Horehronská metropola ešte v júni začala s realizáciou projektu obnovy mestskej veže z roku 1830 na Námestí generála M. R. Štefánika, dominanty breznianskeho námestia. Práce postupujú podľa plánu a podľa primátora Tomáša Abela sa po rekonštrukcii ich historická pamiatka stane ešte zaujímavejšou.


„Podľa historických fotografií mestská veža mala kedysi komín, ktorý viedol z bytu zvonára. Rozhodli sme sa, že ho ideme znovu postaviť. Zrekonštruovaná veža tak bude touto novinkou o niečo atraktívnejšia, iná, ako sme boli na ňu doposiaľ zvyknutí,“ konštatoval na mestskom webe Abel.       

Breznianska samospráva revitalizuje národnú kultúrnu pamiatku, ktorá je značne znehodnotená a zanedbaná, s cieľom zveľadiť majetok mesta, vytvoriť kultúrne a atraktívne prostredie verejného priestranstva centrálneho námestia.       

Podľa Veroniky Boháčikovej z investičného odboru magistrátu zhotoviteľ diela, nitrianska firma, ktorá sa venuje obnovám historických budov, hnuteľných a nehnuteľných kultúrnych pamiatok, práce začal vymedzením stavebného priestoru a výstavbou lešenia, nasledovala demontáž krytiny aj latovania, pričom sa zistilo, že vplyvom času a počasia bolo značne degradované.       

„Potrebná je výmena niektorých nosných prvkov strechy a tie, ktoré sú v dobrom stave, ošetríme nátermi. Súčasne firma vykonala čistenie a sanáciu fasády, v rámci ktorej pripravila kvalitný podklad pod nové omietky. Interiér objektu vyčistila od holubieho trusu a začala so škrabaním omietok v byte zvonára,“ priblížila Boháčiková.       

Zhotoviteľ by mal ukončiť práce do konca apríla budúceho roka. Po dokončení príde na rad kompletná obnova interiéru, realizácia nových elektroinštalácií, osvetlenia, výmena okenných a dverných konštrukcií.       

Obnova fasády a vnútorných priestorov dominanty má podľa odhadu vyjsť samosprávu na zhruba 670.000 eur, čo mesto plánuje hradiť z viacerých zdrojov. Banskobystrický samosprávny kraj sa má podieľať sumou okolo 200.000 eur a zvyšok sa mesto okrem vlastných zdrojov snaží financovať aj z nenávratných finančných prostriedkov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie
Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
06.10.2022
Mesto začalo s obnovou vonkajších priestorov historického hotela Ďumbier
Mesto Brezno začalo s obnovou vonkajších priestorov historického objektu hotela Ďumbier. Postupne príde na rad rekonštrukcia interiéru, revitalizácia nádvoria a rozšírenie služieb hosťom. Predpokladaný čas realizácie začiatočných prác je tri mesiace.
viac
10.11.2022
Na rekonštruovanú Michalskú vežu sa vrátia zvony
Na Michalskú vežu v Bratislave, ktorá prechádza generálnou rekonštrukciou, sa vrátia aj zvony. Osadia ich vo štvrtok (10. 11.). Väčší z nich zrekonštruovali, menší je vernou kópiou pôvodného, ktorého oprava nebola pre jeho značné poškodenie možná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %