Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
06.07.2023 11:40

Dopravný podnik mesta Prešov sa pripravuje na prevádzku elektrobusov


Ilustračná snímka.


Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) sa pripravuje na prevádzku piatich elektrických midibusov, ktoré vzišli z verejného obstarávania.


Aktuálne sú vozidlá vo finálnej fáze výroby, a preto sa v uplynulých dňoch začali prípravy na ich prevádzku v dopravnom podniku. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Ako povedala, vo vozovni DPMP v Ľuboticiach onedlho vyrastie nabíjacia stanica so šiestimi nabíjačkami pre nabíjanie elektrobusov SOR EBN 8, z toho päť nabíjačiek bude pre klasické pomalé nabitie a jedna pre rýchlonabíjanie.

"Výstavba nabíjacej infraštruktúry okrem iného obsahuje úpravu a dobudovanie spevnených plôch v areáli podniku, vybudovanie základov pre nové trakčné stĺpy či napojenie nabíjačiek na transformátor," priblížila Šitárová.

Zhotoviteľom infraštruktúry pre nabíjanie elektrobusov je spoločnosť Privel, ktorá je v zmysle zmluvy o dielo povinná túto stavbu zhotoviť za šesť týždňov od prebratia staveniska. Cena za dielo je 176 413,61 eura bez DPH.

"Elektrické midibusy čiastočne nahradia v premávke najstaršie midibusy, ktoré sú za hranicou životnosti a pre ďalšiu udržateľnosť prevádzky je ich výmena nutná," doplnila Šitárová.

Elektrický midibus SOR EBN 8 dokáže pojať 16 sediacich a 37 stojacich cestujúcich. Dojazd elektrobusu na jedno plné nabitie bude 130 kilometrov. Dodanie elektrobusov očakáva DPMP v polovici júla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2020
Mesto Prešov pripraví štedrú večeru pre osamelých seniorov
Mesto Prešov v spolupráci so Slovenským Červeným krížom tieto Vianoce opäť pripraví štedrú večeru pre osamelých seniorov. Doručí ju priamo k nim.
viac
27.04.2021
Prešov sa pripravuje na postupné zavádzanie množstvového zberu odpadu
Mesto Prešov chystá veľkú zmenu v rámci zberu odpadu z domácností. Pôjde o spustenie množstvového zberu s cieľom znížiť podiel komunálneho odpadu, ktorý je nevyhnutné skládkovať alebo spaľovať. Okrem pozitívnych vplyvov na životné prostredie však mesto ušetrí aj na vývoze odpadu.
viac
14.10.2021
Župa sa pripravuje na nové programové obdobie
Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa uskutočnila Úvodná konferencia členov pracovných skupín v rámci prípravy nového programového obdobia v Prešovskom kraji. Z dôvodu platných covid opatrení sa konferencia konala online formou.
viac
24.11.2023
Do Prešova dorazil prvý parciálny trolejbus
Vo štvrtok 23. novembra 2023, deň po 31. výročí prevádzky trolejbusov na sídlisku Sekčov, dorazil do areálu DPMP, a. s. prvý parciálny trolejbus typu SOR TNS 12.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %