Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
27.11.2020 07:50

Európska noc výskumníkov prinesie experimenty a prednášky online


Banner.


Európska noc výskumníkov prinesie aj tento rok žiakom a fanúšikom vedy experimenty a prednášky, avšak v online priestore. Podujatie sa uskutoční v piatok od 9.00 do 21.45 h, uvádza sa na webe Noci výskumníkov.


„Pripravené experimenty, prednášky a diskusie majú spestriť dištančné vzdelávanie nielen samotným žiakom, ale pomôcť aj učiteľom a rodičom žiakov vniesť zmeny do denného vzdelávania detí,” vysvetlil Daniel Straka, riaditeľ občianskeho združenia Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové organizácie. Program pre deti a nadšencov vedy sa začne o 9.00 h na webe www.nocvyskumnikov.sk ukážkou pokusov Kláry Velmovskej z Univerzity Komenského v Bratislave. Deti sa počas rôznych prednášok dozvedia nielen to, prečo sa lopta nemusí kotúľať z kopca, ale aj zaujímavosti zo života hmyzu.     

„Online experimenty budú počas dňa doplnené aj sériou prednášok, v rámci ktorých sa dozvie verejnosť viac o histórii Egypta, kvantových technológiách, ale aj o chémii vôní. Spolu so slovenskými expertmi priblížime, za čo boli tento rok udelené Nobelove ceny. Všetky prezentácie budú sprevádzané hologramami a 3D efektmi, ktoré sme na Slovensku ešte nemali možnosť vidieť,” priblížila program projektová manažérka Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové organizácie Martina Šinková. Organizátori v priebehu posledných týždňov rozdistribuovali aj vedecké STEM sety na viac ako 200 škôl po celom Slovensku. S nimi si budú môcť žiaci v školách vyskúšať pokusy z biológie a fyziky, ale sa aj v rámci spoločenskej hry zahrať na výskumníkov.      

V rámci sprievodného podujatia Veda bez hraníc budú mať pripojení účastníci možnosť nielen sledovať prednášky, ale sa aj prednášajúcich opýtať na veci, ktoré ich zaujímajú. „Kontakt s vedou je, nielen v takto náročnom období, pre budúci rozvoj záujmu detí o vedu mimoriadne dôležitý. Keďže tento rok nie je možné sa s vedcami stretnúť, aspoň touto cestou chceme pripojeným žiakom umožniť pýtať sa na všetko, čo ich zaujíma,” dodal Straka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2020
Program Talenty Novej Európy podporí deti a mladých ľudí sumou 66 000 eur
Takmer šesť desiatok detí a mladých ľudí z celého Slovenska si rozdelí sumu 66 000 eur v rámci grantového programu Talenty Novej Európy. Finančný grant získa 33 finalistov v kategórii umenie a veda a 26 finalistov v kategórii šport.
viac
18.06.2020
Turisti v meste zažijú divadelné večery aj tematické prehliadky
Divadelné večery, tematické prehliadky aj program pre rodiny s deťmi ponúka počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny mesto Liptovský Mikuláš. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
21.07.2020
UCM pripravila pre deti letnú mediálnu školu
Letná mediálna škola je súčasťou denného tábora, ktorý sa uskutoční na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (FMK UCM) v Trnave od 27. do 31. júla.
viac
03.09.2020
Na školách v Medzilaborciach začínajú s výučbou rusínskeho jazyka
Nový školský rok so sebou na dvoch základných mestských školách v Medzilaborciach priniesol zavedenie rusínskeho jazyka do vyučovacieho procesu ako riadneho predmetu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %