Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
09.02.2024 10:05

Fašiangové slávnosti v Prešove: Oživenie tradičnej slovenskej kultúry a zábavy


Ilustračný výrez


Park kultúry a oddychu v spolupráci s mestom Prešov sa opäť pripravuje na tradičné Fašiangové slávnosti, ktoré budú oslavovať bohatú kultúru a dedičstvo Slovenska. Udalosť, ktorá bude prebiehať v piatok, 9. februára 2024 od 16:00 na Hlavnej ulici v Prešove, sľubuje zábavu pre všetkých návštevníkov.


Srdce Fašiangových slávností vytvoria pestré folklórne programy predstavujúce bohatú paletu slovenských tradícií a zvykov. Návštevníci budú mať možnosť obdivovať vystúpenia talentovaných folklórnych skupín, ktoré prinesú do centra mesta autentickú atmosféru slovenského folklóru.

Jedným z najvýznamnejších momentov slávností bude tradičné pochovávanie basy. Tento symbolický rituál, ktorým sa končí obdobie zimy a začína obdobie jarnej veselosti a plodnosti vyobrazí Folklórny súbor Starišan. Program fašiangových slávností naplnia folklórne súbory: Šariš, Šarišan, Šarišanček, Starišan, Dúbravienka, Kanaš, Koňarečka, Keľemešské furmani a Prešovskí heligonkári.

Oslavy v centre mesta vyvrcholia veselicou, kde sa návštevníci budú môcť pripojiť k tancom a zabávať sa na hudbu Ľudovej hudby Čardáš. Táto kapela, známa svojimi živými vystúpeniami a schopnosťou rozvíriť dav, garantuje nezabudnuteľnú atmosféru a nekonečnú zábavu.

Všetci obyvatelia mesta Prešov, ako aj návštevníci z okolitých obcí, sú srdečne pozvaní, zúčastniť sa Fašiangových slávností a zažiť tak jedinečný zážitok plný zábavy, tanca a tradícií.

Autor: (ts-PKO Prešov, Daniel Koháni)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2017
Návrhy 3D modelu Prešova sú na svete
Návrhy 3D modelov centra Prešova môžu zhodnotiť aj občania. V budove na Jarkovej ulici budú vystavené do konca mesiaca máj.
viac
10.04.2018
Kraj podporí projekty v regióne sumou 663-tisíc eur
Prešovský samosprávny kraj prerozdelí z vlastných príjmov v rámci dotácií 663-tisíc eur. Podporené budú projekty v oblasti kultúry, športu a sociálnych služieb. O grantové peniaze môžu požiadať mestá, obce, občianske združenia i neziskové organizácie. Žiadosť je potrebné predložiť do 13. apríla.
viac
11.02.2023
Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra Prešova
Mesto Prešov v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu chystajú fašiangové slávnosti, ktoré si budú môcť naplno užiť všetci návštevníci. Centrum mesta ožije 21. 2. 2023 folklórnym fašiangovým sprievodom, ktorý vyvrcholí fašiangovou veselicou, inšpirovanou ľudovými tradíciami.
viac
15.06.2023
Na 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností sa predstaví 500 účinkujúcich
Tretí júnový víkend bude patriť 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností. Tie sa začnú v piatok 16. júna v Spišskej Starej Vsi a v sobotu 17. a v nedeľu 18. júna sa program presunie do kúpeľov v Červenom Kláštore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %