Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.03.2024 11:00

Hlasovací preukaz sa dá vybaviť už len osobne počas piatka


Ilustračná koláž


O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať už len počas piatka. Volič musí o preukaz požiadať osobne obec v jej úradných hodinách. Urobiť tak môže za voliča aj splnomocnenec. Prvé kolo volieb prezidenta sa bude konať v sobotu (23. 3.).


Obec vydá voličovi hlasovací preukaz bezodkladne. Osobne sa dá oň požiadať najneskôr posledný pracovný deň predo dňom konania volieb, čiže v piatok, v úradných hodinách obce. Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba. Je to možné len osobne do piatka.         

Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou. Platný je len na ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený, a len spolu s občianskym preukazom. "Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne. Pri strate alebo odcudzení obec voličovi nový hlasovací preukaz nevydá," upozorňuje ministerstvo vnútra.

 Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h.         

Prezidenta si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác chce zabojovať deväť kandidátov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
Štatutári by si mali elektronické OP vybaviť čo najskôr
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzýva štatutárov, aby si čo najskôr vybavili alebo aktivovali elektronické občianske preukazy (OP). Odporúča využiť v súčasnosti relatívne pokojné obdobie na oddeleniach dokladov.
viac
23.09.2023
Ostávajú posledné dni na hlasovanie poštou či vybavenie hlasovacieho preukazu
Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy MV SR Eva Chmelová vo štvrtok 21. septembra informovali o dôležitých faktoch a lehotách pre voličov a kandidujúce politické subjekty.
viac
20.03.2024
Posledný deň na vybavenie hlasovacieho preukazu je piatok 22. marca
Hlasovací preukaz pred prvým kolom voľby prezidenta si môžu voliči vybaviť najneskôr v piatok 22. marca. Požiadať oň môžu obec trvalého pobytu počas jej úradných hodín, a to osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby.V prípade druhého kola volieb uplynie termín 5. apríla.
viac
04.04.2024
Posledný deň na vybavenie hlasovacieho preukazu je piatok 5. apríla
Hlasovací preukaz pred druhým kolom voľby prezidenta SR si môžu voliči vybaviť najneskôr v piatok 5. apríla. Požiadať oň môžu obec trvalého pobytu počas jej úradných hodín, a to osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby. S hlasovacím preukazom možno voliť v ktoromkoľvek volebnom okrsku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %