Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
24.08.2023 11:40

Hlavná križovatka bude po výmene signalizácie riadená efektívnejšie


Snímka zdroj: (Google Maps).


Hlavná križovatka v meste Senica prejde zmenou, ktorá by mala zefektívniť jej prejazd. Informovala o tom za mesto Lucia Vajdová.


Križovatka bude po výmene signalizácie riadená dynamickým signálnym riadením. "Zmeny týkajúce sa hlavnej križovatky majú pomôcť v zlepšení plynulosti dopravy a zvýšiť prietok vozidiel na hlavnej križovatke vďaka vyššej flexibilite prispôsobovania signálnych plánov v dopravnej situácii," uviedla Vajdová.

V rámci prác budú vymenené semafory na križovatke a nová svetelná signalizácia pribudne na priechode pre chodcov pri dome kultúry. "Detekcia vozidiel a dynamika signálnych plánov v tomto dopravnom uzle bude riadená prostredníctvom snímačov vo vozovke, zároveň bude doplnková detekcia doplnená kamerovým systémom. Takéto dynamické signálne riadenie sa bude prispôsobovať danej dopravnej situácii v reálnom čase," uviedol primátor mesta Martin Džačovský.

"Uvedomujeme si, že najväčším odľahčením by bolo vybudovanie obchvatu, prípadne dvoch ďalších prepojov mesta cez rieku Teplica. Na to však ako mesto nemáme reálny dosah. Kým bude niektoré z týchto riešení zrealizované, každé, aj čiastočné zlepšenie stavu dopravy, bude prínosom," povedal primátor.

Ako doplnil, výhodou takéhoto systému riadenia dopravy budú zároveň aj presné dáta a štatistiky o doprave v tomto uzle, na základe ktorých bude samospráva môcť systém ďalej vylepšovať. Na projekt s názvom Smart plán mesta Senica získalo mesto nenávratný finančný príspevok vo výške 949 887,90 eura z Operačného plánu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020 so zameraním na Moderné technológie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2020
Senica si nechala vypracovať smart plán
Mesto Senica si nechalo vypracovať štúdiu smart city, ktorú plánuje využiť pri žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) v hodnote takmer jeden milión eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
24.04.2021
MHD bude mať na križovatkách prednosť v jazde
Prešovská radnica podpísala zmluvu s dodávateľom technológie na zavedenie preferencie vozidiel mestskej hromadnej dopravy. V meste už čoskoro vzniknú prvé inteligentné križovatky, ktoré budú vedieť vyhodnotiť meškanie spojov a na základe toho uprednostnia konkrétny autobus alebo trolejbus.
viac
02.09.2021
Senica získala nenávratný finančný príspevok v objeme takmer milión eur
Senická radnica uspela s projektom Smart plán mesta Senica, s ktorým sa uchádzala o nenávratný finančný príspevok (949 887,90 eur) v rámci Operačného plánu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 so zameraním na „Moderné technológie“.
viac
07.03.2022
V Senici vznikne prvá nadvihnutá križovatka
V meste Senica vznikne prvá nadvihnutá križovatka, ktorá bude mať za úlohu zabezpečiť zvýšenie bezpečnosti účastníkov cestnej premávky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %