Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
23.02.2022 04:15

Humenné sa púšťa do projektov z eurofondov za viac ako 1,3 milióna eur


Ilustračná snímka: (Mesto Humenné).


Zlepšiť prostredie a podmienky pre život sa mestu Humenné podarí tento rok aj vďaka ďalším projektom financovaným zo zdrojov Európskej únie. Ako informoval primátor Miloš Meričko na sociálnej sieti, samospráva uspela hneď v niekoľkých výzvach.


Celková výška eurofondových finančných prostriedkov, ktoré mesto preinvestuje, predstavuje viac ako 1,3 milióna eur.

"Začiatkom tohto týždňa nám bol odsúhlasený projekt na regeneráciu vnútroblokových sídliskových priestorov, zameraný tiež na tvorbu a ochranu zelene. Skvalitňovať životné prostredie s využitím eurofondov budeme na Dobrianskeho ulici a Laboreckej ulici," priblížil Meričko s tým, že na týchto priestranstvách sa spevnia jestvujúce plochy a chodníky, vynovia sa oddychové zóny vrátane herných prvkov, pribudne mobiliár i zeleň. Výška nenávratného finančného príspevku (NFP) predstavuje sumu takmer 636 000 eur.

Ďalším úspešným projektom s výškou NFP v sume bezmála 395 000 eur je riešenie energetickej úspornosti Centra voľného času Dúha. "Pôjde o komplexné zateplenie obvodového plášťa a strechy, o uskutočnenie nevyhnutných búracích prác a povrchových úprav, o hydroizoláciu strechy, výmenu okien, dverí a klampiarskych výrobkov," ozrejmil primátor.

V programe "Kvalita životného prostredia" získalo mesto financie vo výške približne 188.000 eur na projekt náhrady nepriepustných povrchov za priepustné. Ide o úpravu medzigarážových priestorov v lokalite ulíc Laborecká, Mierová, Sokolovská a za ústredňou TKR. Ako Meričko informoval, na žiadosť obyvateľov sa na týchto priestranstvách urovná terén a osadia sa zatrávňovacie tvárnice s vododozádržnou funkciou.

Vďaka NFP v sume takmer 152 600 eur tiež samospráva vybuduje nové komunikácie v rómskej osade Podskalka, projekt zároveň rieši aj vybudovanie nových chodníkov na Valaškovskej a Čapajevovej ulici.

Ako doplnil Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu, spolufinancovanie všetkých projektov je vo výške piatich percent, vzhľadom na neustály nárast cien energií a cien stavebných materiálov však samospráva očakáva použitie vlastných zdrojov na "omnoho vyššej" úrovni. "Spomínané projekty prechádzajú fázou verejných obstarávaní," uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2018
Na efektívne čerpanie eurofondov má dohliadať Sekcia koordinácie projektov
Na lepšie čerpanie eurofondov a na kvalitné a správne riadenie projektov bude dohliadať novovzniknutá Sekcia koordinácie projektov, ktorú zriadilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.
viac
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
17.02.2021
V BSK určia projekty, do ktorých majú ísť nevyčerpané eurofondy
Identifikovať projekty v Bratislavskom kraji, pri ktorých je reálna šanca využiť prostriedky EÚ a minúť nevyčerpané peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %